Бронювання ФОП виконавця проекту міжнародної технічної допомоги

ФОП має контракт  з міжнародною благодійною організацією (https://internationalmedicalcorps.org), яка має редставництво в Україні (Представництво Міжнародного медичного корпусу в Україні).

Контракт передбачає поставку мобільних систем очистки води і діє до 31.12.2024 р.

Питання: чи може ФОП забронювати себе і своїх працівників на період дії контракту?

24.04.2024 10:55 95

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
53 відгука (53 +) (0 -)
Консультацій: 147
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня.

За загальним правилом, якщо фізична особа-підприємець і ті особи, які у нього працюють, виконують відповідне оборонне замовлення чи виконують замовлення для органів місцевої влади, військових адміністрацій, які необхідні безпосередньо для обороноздатності України, такий ФОП та його працівники мають право на бронювання.

ФОП повинен бути пов’язаний з виконанням завдань, пов’язаних із захистом територіальної цінності та виконанням відповідних завдань оборонного характеру.

Державний контракт (договір) (далі - державний контракт (договір)) - угода, укладена у письмовій формі державним замовником від імені держави з виконавцем відповідно до затверджених планів закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

оборонні закупівлі - здійснення державним замовником закупівель товарів, робіт і послуг, призначених для виконання державних програм у сферах національної безпеки і оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони.

Відповідно, треба дослівно дивитись як прописані Ваші договори. З цього треба починати, все подальше без цього пункту не має сенсу. Типовий державний контракт (зразок) затверджений за формою - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/363-2021-%D0%BF#n249

Як вбачається з наданої Вами інформації, скоріш за все, вищевказаний варіант для Вас не підходить. Розглянемо іншу можливість.

На даний час діє Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76. 

Вказаним порядком передбачено 7 критеріїв і для виникнення права на бронювання достатньо підпадати лише під 3 з них.
Серед критеріїв, які Вам можуть більше за все підходити, є “відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ” і “розмір середньої зарплати працівників не менше розміру середньої зарплати у регіоні за IV квартал 2021 р.” (приблизно 15-17 тисяч гривень, залежить від конкретного регіону, області). 
 
І головним (третім) критерієм в таких умовах є рішення місцевої адміністрацій, що підприємство критично важливе для територіальної громади.
Тобто, у наведеному випадку, вбачається необхідним налагодження співпраці з місцевою адміністрацією з питання бронювання ФОП та його працівників, оскільки за наведеними критеріями, їх рішення є основним у питанні бронювання. 
У разі виникнення додаткових запитань - прошу напишіть мені у телеграм @romparts
Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram