Військове право

Доброго дня. Підкажіть як і куди правильно звернутися коли не згідні з висновками ВЛК. Солдат перебуває на службі третій рік. Лежачи в лікарні міста Харкова отримав діагноз постравматичний правобічний гонартроз 3-го ступеню, лівобічний гонартроз 2-го ступеню з больовим синдромом з безліччю супроводжуючих діагнозів. Подавався повторно з заявою про незгоду. Його визнали обмежено придатний до військової служби з переводом на іншу локацію на 2-у лінію. До повідомлення додам документи для більш ясної картини. 

29.04.2024 14:05 150

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1897
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Гонартроз - це деформуючий артроз, стаття 61 Розкладу хвороб Наказу № 402. 

У відповідності до Пояснень щодо застосування статті 61,

до пункту «а» належать: деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки;

до пункту «б» належать: деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом.

У вас немає рецидивів, немає даних щодо деформації кінцівки - що є обов'язковим для затосування статті 61-а. Отже, на підставі вказаного захворювання ВЛК повинна була винести постанову з заначенням статті 61-б. 

Остеохнодроз з незначним порушенням функцій,  - стаття 64-в.

Люмбалгія - це стаття 23 Розкладу хвороб.

У відповідності до Пояснень щодо застосування статті 23, до пункту «г» належать дорсалгія, цервікалгія, торакалгія, люмбалгія без радикулопатії.

Отже, на підставі вказаного захворювання ВЛК повинна була винести постанову з заначенням статті 23-г. 

Гіпертонія - це стаття 39 Розкладу хвороб.

У відповідності до Пояснень щодо застосування статті 39,  до пункту «г» належить гіпертонічна хвороба I стадії з підвищеними показниками артеріального тиску (у спокої: систолічного - 140 мм рт. ст. та вище, діастолічного - 90 мм рт. ст. та вище)

У вас гіпертонічна хвороба І стадії, отже на підставі вказаного захворювання ВЛК повинна була винести постанову з заначенням статті 39-г. 

Посттравматична втрата слуху: стаття 36 Розкладу хвороб.

Для того щоб отримати хоча би статтю 36-б (обмежена придатність), треба щоб зниження слуху при сприйнятті шепітної мови було на відстані від 2 до 3 м на кожне вухо.

У вас на оне 3м., а на друге вухо 4м., що повністю відповідає визначенню статті 36-в: зниження слуху при сприйнятті шепітної мови на відстані до 3 м на кожне вухо або до 3 м на одне вухо і до 4 м на інше.

Тким чином, в даному випадку постанова ВЛК повинна визначити статтю 36-в.

ішемічна хвороба серця, дифузний кардіосклероз: стаття 40 Розкладу хвороб.

до пункту «б» належать: дифузний кардіосклероз після дрібновогнищевого інфаркту міокарда, що супроводжується порушеннями серцевого ритму та провідності, серцевою недостатністю або стенокардією;

до пункту «в» належить: дифузний кардіосклероз після дрібновогнищевого інфаркту міокарда, що не супроводжується серцевою недостатністю I ст. або стенокардією I ФК.

В результатах вашого обстеження нічого не вказано про серцеву недостатність або стенокардію - отже, ВЛК повинна визначити статтю 40-в.

Таким чином, що повинна встановити ВЛК: статті 23-г, 36-в, 39-г, 40-в, 61-б, 64-в.

Що встановила ВЛК: статті 23-г, 36-в, 39-г, 40-в, 61-б, 64-в.

Як бачимо, висновок ВЛК повністю відповідає вимогам Розкладу хвороб Наказу 402.

У вас є одна стаття з індексом "б" - це стаття 61-б, і саме завдяки цій статті вам встановили обмежену придатність. За всіма іншими статтями Ви вважаєтесь повністю придатним до служби. Тому підстав для оскарження - немає.

Але я не знаю - чи вірно записані ваші захворювання в довідці ВЛК. Можливо, там щось пропущено, щось не враховано.

Тому на всякий випадок надаю алгоритм дій при оскарженні.

Порядок оскарження постанов (висновку) ВЛК

Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення про військово-лікарську експертизу).
Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення). Адреса Центральної ВЛК (ЦВЛК): 01133, м. Київ, вул. Госпітальна, 16.

Рішення ВЛК можуть бути оскаржені в такому порядку:

  • постанови ВЛК районного (міського) військового комісаріату переглядаються ВЛК областей, міста Києва;
  • переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК мають право ВЛК регіонів (постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право переглядати тільки ЦВЛК);
  • постанови будь-яких ВЛК можуть переглядатися ЦВЛК. Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК

Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду.

Строки оскарження:

  • у разі попереднього застосування досудового порядку – строк на судове оскарження становитиме 3 місяці, який починає свій перебіг із дня вручення відповідного рішення за результатами розгляду заяви щодо оскарження постанови;
  • у разі оскарження постанови ВЛК безпосередньо до суду – строк для звернення становить 6 місяців із дня, коли особа дізналася про вчинення правопорушення, тобто з дня винесення відповідної постанови ВЛК (ст. 122 КАС України).

Але не рекомендую звертатися одразу до суду. Судді - не лікарі, і в більшості випадків звертають увагу не на порівняння існуючих проблем з Розкладом хвороб, а на дотримання процедури при винесення постанови ВЛК. Подавати до суду доцільно тоді, коли у вас є якесьзахворювання, а у висновку ВЛК про нього нічого не вказано. Тому краще спочатку обрати позасудовий спосіб оскарження.

___

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram