Заява на відстрочку від мобілізації

Так, 11 квітня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який передбачає, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають наступні категорії здобувачів та працівників освіти:

"здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України «Про освіту», а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;"

1. Бачив приклад такої заяви ось тут: https://b2bconsult.ua/consultation/49007. Чи потрібно зараз трохи змінювати текст заяви і додавати текст про "послідовну" освіту?

2. Чи є зара в законодавстві якісь пункти, що стосуються типу освіти? Якщо я Бакалавр комп`ютерних наук, чи є різниця на яку Магістратуру мені вступати? Чи я можу обирати будь-який університет, будь-яку спеціальність в не залежності від того, що отримав до.

08.05.2024 11:47 206

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
751 відгук (750 +) (1 -)
Консультацій: 1904
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Це не принципово, тому що ТЦК надає відстрочку не у відповідності до тексту вашої заяви, а у відповідності до норм діючого законодавства. Але на всякий випадок краще перестрахуватися, змінивши текст і записати після слів "не підлягають мобілізації": здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

2. Таких пунктів немає. Співпадіння спеціальностей за попередньою і за нинішньою освітами - не обов'язкове. Якщо у вас спеціальність бакалавра "комп'ютерні науки", то на магістратуру можете вступати не тільки на цю спеціальність, а й на любу ншу, навіть якщо вона зовсім не пов'язана з комп'ютерами. Головне - здобуття такого рівня освіти , який є вищим за попередній здобутий вами рівень, плюс денна/дуальна форма навчання. Навіть за іншою спеціальністю (спеціалізацією). Навіть взагалі за іншим напрямком. Не важливо - в тому самому університеті, чи в іншому. Не важливо - в державному чи в приватному.

Ваше завдання: поступити на магістратуру на денну/дуальну форму навчання, після зарахування отримати форму-20 (або наказ про зарахуванняна навчання), і після цього можна направляти документи в ТЦК.

Якщо додатково потрібно щось роз'яснити - пишіть на пошту, адресу знаєте.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram