Поступова Освіта. Проходження ВЛК.

Доброго дня. Маю декілька питань:

1. Висновок ВЛК.
Я вступаю на Магістра. Для отримання відстрочки від мобілізації, очевидно, що мені доведеться пройти ВЛК. Чи правда, що висновок ВЛК діє 1 рік з моменту проходження?
Гіпотетична ситуація. Після проходження ВЛК військовозобовʼязаний буде отримувати вже бойові повістки (якщо тільки немає підстав для отримання вістрочки), якщо це право на отримання відстрочки втратиться через 1.5 року (після навчання), чи буде військовозобовʼязаний далі отримувати бовойові повістки? Чи, зважаючи на те, що висновок ВЛК вже не діятиме на той момент (через 1 рік) далі будуть повістки для уточнення данних, проходження ВЛК і тд. 

2. Послідовна освіта:
Як саме в ТЦК можуть перевірити чи освіта є послідовною чи ні? Чи потрібне якесь підтвердження з університету, що здобування даної освіти є за рівнем вищим за попередньо здобутий рівень?
Чи це така ж загальновідома інформація і в ТЦК можуть це перевірити по базі? Наприклад, що зараз мій освітній рівень Бакалавр, значить я маю право на відстрочку якщо вступаю на Магістра

Дякую!

12.05.2024 06:40 548

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
772 відгука (771 +) (1 -)
Консультацій: 1972
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Дійсно, постанова ВЛК про ступінь придатності до служби зараз діє 12 місяців, тобто 1 рік.

Якщо (гіпотетично) людина отримала відстрочку по навчанню, а потім була відрахована з ВНЗ, або ж сама забрала документи і перестала навчатися, то зрозуміло що така людина втрачає право на відстрочку, тобто відбуваються зміни в облікових даних, про які в 7-ми денний термін необхідно повідомити свій ТЦК. Неповідомлення ТЦК про зміну облікових даних являється порушенням статті 210 КУпАП. Вже прийнято новий закон про підвищення штрафів за цією статтею, і як тільки Президент підпише закон, розмір штрафу зросте, і буде становити від 17000 до 25500 грн.

В той же час, повістка на відправку вручається тільки після проходження ВЛК. Отже, спочатку такій людині повинні вручити повістку на уточнення облікових даних, після явки до ТЦК - пройти ВЛК, і лише потім теоретично можуть вручити повістку на відправку.

2. Як довести, що Ви здобуваюєте рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти
у послідовності, визначеній
статтею 10 Закону України "Про освіту": 

На жаль (як завжди), такий алгоритм новим законом не визначений. Тобто незрозуміло - чи сам військовозобов'язаний повинен надавати такі докази, чи в ТЦК повинні перевірити ваші попередні освіти. 

При цьому Ви самі зможете перевірити свої дипломи в базі ЄДЕБО (єдина державна електронна баз з питань освіти) за посиланням https://info.edbo.gov.ua

В цій базі можна ввести свої ПІБ, тип документу, номер документу, і отримати висновок про його чинність. Але Ви не можете там ввести свої ПІБ і переглянути всі свої документи про світу (хоча теоретично це можливо). Тому поки що доказом є надання вами копій та отригіналів документів про попередню освіту. В вашому випадку - про освіту бакалавра. 

Можливо, військкомати будуть підключені до цієї бази і зможуть самостійно перевіряти - яку освіту вже отримав військовозобов'язаний. 

Але так як закон ще не набрав чинності, то поки що невідомо, за яким сценарієм будуть діяти віськкомати. Можливо дійсно, потрібно буде отримувати підтвердження з ВНЗ, що здобування даної освіти є за своїм рівнем вищим ніж попередньо здобутий рівень освіти. Все це з'ясується вже після 18 травня. А поки немає додаткових роз'яснень, то при поданні документів в ТЦК рекомендую надати диплом бакалавра та довідку з ЄДЕБО про дійсність цього диплому.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram