Право виїзду за кордон

Доброго дня. Дружина інвалід 2 группи. Ми маємо на руках документи:
- свідотцтво про шлюб,
- довідка МСЕК по формі 157-1/о,
- індивідуальна програма реабілітації,
- консультаційний висновок спеціаліста,
- результати аналізів та досліджень,
- роздруківку симптомів до діагнозу.

Чи зможу я отримати відсрочку після оновлення даних у ТЦК, та потім виїхати за кордон?

16.05.2024 14:44 313

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
765 відгуків (764 +) (1 -)
Консультацій: 1952
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Питання виїзду за межі України врегульовано постановою КМУ № 57 під назвою "Правила перетинання державного кордону громадянами України".

У відповідності до пункту 2-1 Правил, У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність

Отже, для виїзду за кордон необхідно пред'явити наступні документи:

- закордонні паспорти;
- ваш військово-обліковий документ;
- свідотцтво про шлюб;
- докази інвалідності дружини.

При цьому варто зауважити, що довідка МСЕК ще з вересня минулого року не приймається прикордонниками як доказ інвалідності (із-за великої кількості підробок). Таким доказом, у відповідності до пункту 2-1 правил, можуть бути: посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”“Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

Наскільки я зрозумів з вашого переліку, у вас немає такого документу. Без нього Ви не зможете виїхати за кордон. Для отримання відповідного посвідчення необхідно звернутися до територіального відділення пенсійного фонду України (ПФУ). Виготовлення та видача такого посвідчення займе не менше одного місяця. 

Також при виїзді за межі України прикордонники будуть перевіряти - чи являється ваш військово-обліковий документ дійсним. Це означає, що Ви повинні знаходитись на військовому обліку в своєму ТЦК, та оновити свої облікові дані у відповідності до вимог закону № 3633, який набирає чинності вже післязавтра. На даний час доказом оновлення даних є штрихкод, який працівники ТЦК вклеюють в військово-облікові документи.

Щодо отримання відстрочки, то в принципі вимоги такі ж самі. Як тільки дружина отримає посвідчення особи з інвалідністю - одразу можете йти до ТЦК, оновлювати свої облікові дані, отримувати відстрочку та вклеєння штрихкоду в військово-обліковий документ.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram