Батько інвалід 2 групи

Доброго дня, в мене батько інвалід 2 групи пожиттєво, мати пенсіонер, я єдина дитина в сім`ї (зробив в нотаріуса довідку про єдину дитину) дані в програмі "Резерв +" обновив , в 22 році по рішенню ВЛК мене признали непридатним в мирний час та обмежено в воєнний , заяву стосовно відстрочки по інвалідності батька писав і додав ксерокси , але мені не поставили ніякої відмітки в квитку, як мені зараз краще бути відповідно постанови 560 і як розумію в батька повинна бути відмітка потребує догляду

20.05.2024 17:14 397

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
798 відгуків (797 +) (1 -)
Консультацій: 2061
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

За п. 13 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" , відстрочку мають військовозобов'язані: які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

За Постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 560 Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період | Кабінет Міністрів України (kmu.gov.ua)

Для отримання відстрочки за Вашою підставою необхідно надати такі документи:

-свідоцтво про народження ( на підтвердження родинного зв'язку)

- довідку МСЕК /пенсійне (на підтвердження статусу особи з інвалідністю)

- акт встановлення факту здійснення догляду (який затверджений в Додатку 8 цієї Постанова), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд.

Додатково Ви можете надати і цю довідку який робив Вам нотаріус (хоч і не передбачено Постановою, але не буде зайвим).

Щодо цього акту, то він складається органами соц. захисту населення, за формою що зазначена в Додатку 8 Постанови 560. В цій формі акту є графа в якій зазначаються члени родини І ступеню споріднення, яка не є військовозобовязаною особою, та інформація, чому ця особа не може здійснювати догляд:  відсутність такої особи/
інвалідність такої особи, її потреба у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього
арешту)/ відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі.

Отже, оскільки ваша мама є членом родини І ступеню споріднення, в Акті мають бути зазначені підстави, чому вона не може здійснювати догляд за батьком. Факт її непрацездатності ( в силу її пенсійного віку) на жаль, за новими змінами, не є достатнім. Потрібна довідка ЛКК яка підтверджує її неспроможність здійснювати догляд за батьком. Тому, Вам ще додатково потрібно звернутися до сімейного лікаря, аби він подивився чи є підстави для мами за її станом здоровя зробити висновок ЛКК що вона теж потребує постійного догляду.

Якщо ні, то за п. 13ч. 1 ст. 23 Закону, Вам ТЦК та СП може відмовити у відстрочці.

В такому разі можна буде спробувати отримати відстрочку за п. 9 ч. 1 ст. 23, за яким, не підлягають призову військовозобовязані:

- (п.9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

За цим пунктом немає умови "відсутності інших осіб", як наприклад в п.13.

Але, складність в тому, що за цим пунктом потрібно оформлювати в органах соц. захисту населення компенсацію по здійсненню догляду за батьком, який потребує постійного догляду ( про це має бути зазначено в довідці МСЕК або окремо в довідці ЛКК). І в такому разі буде відстрочка за п.9 ч. 1 ст. 23 Закону.

Отже, напишіть мені можливі діагнози мами чи можна буде добитися для неї довідки ЛКК що вона теж потребує постійного догляду. Та розмір Ваших доходів +/- аби я могла оцінити, чи зможете Ви оформити компенсацію по здійсненню догдяду та вже тоді  я Вам зможу підказати за яким пунктом ( 9 чи 13) ч. 1 ст. 23 Закону Ви зможете отримати відстрочку та допоможу із складанням заяви на відстрочку.

Мої контакти:

ел. пошта marina.bekalo@gmail.com

+38096005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram