Відстрочка по мабілізації

Доброго дня , підскажіть , будь ласка, в мене є тільки шкільна освіта. Я можу вступити в технікум/ університет, і мати відстрочку від призову. Але, раніше я навчався на бакалавра і був відрахований. Я можу вступити в інший університет, чи мені обовʼязково потрібно поновлюватись в старому , щоб мати відстрочку ?
І якщо можу вступити в новий , то чи буде відстрочка якщо я поступлю в технікум, якщо в мене тількі шкільна освіта , і перед цим , був відрахований з інституту?

Ви мені відповіли на ці запитання , можна будь ласка отримати по ним розʼяснення ?

29.05.2024 15:55 516

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
153 відгука (153 +) (0 -)
Консультацій: 518
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Я можу вступити в технікум/ університет, і мати відстрочку від призову. - можете, адже у школі Ви здобули лише профільну середню освіту, а в університеті (академії, інституті, коледжі) здобувається вища освіта. 

При цьому, право на відстрочку виникає не з дати видачі наказу про зарахування, а з дати зарахування до закладу освіти на денну/дуальну форму навчання та відповідно набуття Вами статусу здобувача вищої освіти/студента..

Відповідно до пункту 1 частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту" встановлено такі рівні освіти: 

дошкільна освіта;

початкова освіта;

базова середня освіта;

профільна середня освіта;

перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

фахова передвища освіта;

початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

другий (магістерський) рівень вищої освіти;

третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

2) Але, раніше я навчався на бакалавра і був відрахований - якщо ваше відрахувнаня не пов'язане з завершенням навчання, то значить Ви не здобули освітній рівень бакалавра. Відповідно єдиним раніше здобутим рівнем освіти у вашому випадку є профільна середня освіта.

3) Я можу вступити в інший університет, чи мені обовʼязково потрібно поновлюватись в старому , щоб мати відстрочку ? - Ви можете вступити як до університету з метою здобуття вищої освіти, так і до ПТУ з метою здобуття професійної (професійно-технічної) освіти.

Поновлюватися на навчанні не обов'язково. Закон про мобілізацію не містить такої вимоги і також не містить будь-яких обмежень щодо спеціальності та віку здобувача освіти (лише щодо послідовності здобутого рівня освіти та форми навчання, тобто повинна бути денна чи дуальна).

Відповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (далі - Порядок № 560), за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

"Додаток 5 - довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна"...

Згідно пункту 62 Порядку № 560 здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

ОТЖЕ, для отримання відстрочки Ви маєте особисто подати письмову заяву та довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9 (за посиланням можна буде сформувати таку довідку - https://info.edbo.gov.ua/check-person/​).

Пишіть, якщо виникнуть питання.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram