Вступ до ВНЗ з приписним свідоцтвом (25 років)

Доброго дня!

В мене наступна ситуація - цього року я приймаю участь у вступній кампанії до магістратури. На даний момент мені 24 роки, в якості військово-облікового документу на руках маю приписне свідоцтво. Але 2-го серпня мені виповнюється 25.

Рекомендації для зарахування на державне замовлення (на бюджет) надаються не пізніше 26 серпня
Вимоги до зарахування (подання оригіналів документів) мають бути виконані до 18:00 29 серпня
Наказ про зарахування на бюджет видається 31 серпня

Листом МОН № 1/10331-23 від 13 липня 2023 року було рекомендовано:

в) Звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років (станом на зараз вже 25 років) на день початку вступної кампанії є військовозобов’язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов’язаного.

Питання наступне:

Якщо на день початку вступної кампанії мені все ще 24 роки, чи маю я право подати до ВНЗ в якості ВОД приписне свідоцтво (щоб виконати вимоги до зарахування, коли мені вже буде 25)? Та чи можуть ВНЗ вимагати якісь спеціальні відмітки від ТЦК та СП у приписному свідоцтві (таких не маю)?
10.06.2024 15:14 396

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 5 років
802 відгука (801 +) (1 -)
Консультацій: 2044
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Дійсно, згідно з пунктом 4 Листа МОН № 1/10331-23, приймальні комісії повинні звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років на день початку вступної кампанії є військовозобов’язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов’язаного

Але ж це лист від 13.07.2023 року, тобто на той час саме з 27-ми років призовник повинен був стати на облік військовозобов'язаних і отримати військовий квиток або тимчасове посвідчення.

Станом на сьогоднішній день зрозуміло що вже не з 27, а з 25 років вступники повинні надавати військовий квиток або тимчасове посвідчення.

При цьому лист МОН акцентує увагу на віці вступників саме на день початку вступної кампанії, а не на день подання вами документів до ВНЗ. Але ж це минулорічний лист, і зовсім незрозуміло, яким буде лист-ро'яснення цього року.

Тому в першу чергу необхідно звертати увагу не на Лист МОН № 1/10331-23 від 13.07.2023 року, а на профільне законодавство, в тому числі і на Наказ МОН від 06.03.2024 р. № 266 "Про затвердження Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році".

Згідно з пунктом 1 Розділу V Порядку, Реєстрація особистих електронних кабінетів вступників на навчання для здобуття вищої освіти, завантаження необхідних документів розпочинається 01 липня

Згідно з пунктом 3 Розділу VІ Порядку, Для здобуття вищої освіти особи (вступники) подають заяви: в електронній формі через особистий електронний кабінет вступника, крім визначених у цьому пункті випадків.

Згідно з пунктом 1 Розділу Х Порядку, Виконання вимог до зарахування передбачає подання вступником військово-облікового документа (у військовозобов’язаних та резервістів – військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, а у призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці), крім випадків, передбачених законодавством.

Тобто бачимо, що все ж таки головне - це не вік на момент початку вступної кампанії, а саме вік на момент подання документів до ВНЗ.

Тому ідеальний для вас варіант - зареєструвати електронний кабінет та завантажити туди необхідні документи в перший же день його функціонування, тобто 01.07.2024 року - поки вам ще не виповнилося 25 років, і Ви матимете повне право надати приписне посвідчення в якості військово-облікового документу.

Теоретично, можна буде подати приписне і трохи пізніше - навряд чи із-за одного-двух днів ВНЗ відмовлять у прийнятті документів. Але це вже як кажуть, лотерея, тобто не все буде залежати від вас.

Ви також запитуєте: чи можуть ВНЗ вимагати якісь спеціальні відмітки від ТЦК та СП у приписному свідоцтві? - законодавством не це передбачено. Але щоб не було проблем, раджу вам завчасно оновити облікові дані, наприклад через ЦНАП, отримати Витяг з реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, і відповідно пред'явити його в своєму ВНЗ разом з приписним.

Рекомендації для зарахування на державне замовлення (на бюджет) надаються не пізніше 26 серпня - так, але вас вже не повинно цікавити - коли саме надаються ці рекомендації. Вам головне - вчасно подати документи.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram