Чи маю право пройти МСЕК без ВЛК

Доброго дня, чи маю право я МСЕК, якщо я чинний військовослужбовець без рішення ВЛК? Чи буде дійсним висновок МСЕК про встановлення мені ІІІ групи інвалідності без наявного висновку влк? Чи має обов`язково бути вказано у рішенні ВЛК, що я непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, щоб пройти МСЕК? Чи буде потрібно для звільнення з військової служби пройти влк, якщо я маю висновок МСЕК про встановлення третьої групи інвалідності? Чи мав я право пройти МСЕК під час щорічної відпустки без згоди на те командира військової частини? Чи підійде висновок МСЕК про встановлення третьої групи інвалідності для звільнення з військової служби за контрактом? Як маючи на руках висновок МСЕК звільнитися з військової служби? Завчасно дякую

14.06.2024 14:22 449

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 1 рік
79 відгуків (79 +) (0 -)
Консультацій: 240
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Так, Ви маєте право пройти МСЕК під час проходження служби і без рішення ВЛК, будь-яких заборон з даного приводу законодавство не містить. Але саме по військовослужбовцям складається така практика, що висновок ВЛК враховується при проходженні МСЕК, оскільки потреба у проходженні ВЛК зв'являється після тривалого лікування після поранень, хвороб.

Якщо Ви проходите стаціонарне лікування, за направленням на МСЕК (форма 088/0) треба звертатися до свого профільного лікуючого лікаря (якщо лікувались з приводу травми – до травматолога, якщо з приводу поранення – до хірурга або до травматолога (залежно від ураження кісток скелету), якщо з приводу серцево-судинних захворювань – до кардіолога тощо).

Необхідно звернутись з рапортом щодо проходження МСЕК до безпосереднього командира. Після розгляду такого рапорту командир в/ч надає дозвіл на залишення військової частини для проходження МСЕК.

Підставами для направлення на МСЕК є, зокрема, наявність ознак інвалідності (пункт 3 Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 088/о “Направлення на медико-соціально-експертну комісію (МСЕК)”, затверджена Наказом Міністерства охорони здоров’я України 14.02.2012  № 110).

Тобто, це є оціночним поняттям. 

Запитання: Чи буде дійсним висновок МСЕК про встановлення мені ІІІ групи інвалідності без наявного висновку влк?

Відповідь: Так, буде дійсним. 

Запитання: Чи має обов`язково бути вказано у рішенні ВЛК, що я непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, щоб пройти МСЕК?

Відповідь: Ні, це не є обов'язковим.

Запитання: Чи буде потрібно для звільнення з військової служби пройти влк, якщо я маю висновок МСЕК про встановлення третьої групи інвалідності?

Відповідь: Вас може бути направлено перед звільненням на ВЛК, але такого обов'язку у військової частини немає. МСЕК і ВЛК це різні структури, ВЛК не може перевіряти правомірність висновку МСЕК. 

Запитання: Чи мав я право пройти МСЕК під час щорічної відпустки без згоди на те командира військової частини?

Відповідь: За межами військової частини (наприклад, у відпустці за станом здоров’я) - необхідно звернутись до ТЦК та СП, який може надати направлення на проходження МСЕК (П.11 постанови КМУ від 23 лютого 2022 р. № 154 «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки»).

Запитання: Чи підійде висновок МСЕК про встановлення третьої групи інвалідності для звільнення з військової служби за контрактом?

Відповідь: Так, абз. 2 п. 3 ч.5 ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" - Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби під час проведення мобілізації та дії воєнного стану - за наявності інвалідності (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).

Запитання: Як маючи на руках висновок МСЕК звільнитися з військової служби?

Відповідь: Дуже просто, подаєте рапорт з доданими документами - акт МСЕК, пенсійне посвідчення. 

Якщо у Вас будуть додаткові запитання - прошу напишіть мені у телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram