Договір поставки для забезпечення військовослужбовців.

Доброго дня! Комунальнє підприємство є учасником програми з територіальної оборони міста. Рішенням міської ради надано дозвіл на закупку та передачу військовим частинам обладнання, а самє безпілотні літальні апарати. Закупки здійснюються за бюджетні кошти через казначейство. Для звільнення постачання від ПДВ постачальник  бажає внести в договір інформацію про те, що кінцевим споживачем є військова частина... (п.5 ст.32 розділ ХХ Перехідних положень ПКУ)  Постачальник вважає, що якщо він імпортував без ПДВ, то і продати нам повинен без ПДВ і прописати в договорі кінцевого споживача - військову частину, на цьому наполягає їх податкова. Ми вважаємо, що ця норма стосується тільки імпорта товарів, кінцевий споживач в умовах военного стану - таємниця, укласти договір з ПДВ - ми згодні. Ми не можемо прописувати в договірі  кінцевого споживача, т.я. казначейство не реєструє та не проплачує договора не пов`язані з  потребами підприємства. Чи правомірні вимоги постачальника та податкової  щодо умов договору?

25.06.2024 17:09 94

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
62 відгука (62 +) (0 -)
Консультацій: 223
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

     Вітаю!

    Так, згідно з п.п. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ (пряме посилання на цю норму: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/conv#n8184 ) звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів, кінцевим отримувачем яких відповідно до сертифіката кінцевого споживача або згідно з умовами договору визначено  правоохоронні органи, Міністерство оборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інші суб’єкти, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону та/або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України, підприємства, які є виконавцями (співвиконавцями) державних контрактів (договорів) з оборонних закупівель, що класифікуються за товарними позиціями та підкатегоріями УКТ ЗЕД, зазначеними у цьому підпункті.

Зокрема, це стосується й безпілотних літальних апаратів без озброєння та їх частин, що класифікуються у товарних позиціях 8806, 8807 згідно з УКТ ЗЕД. Операції з постачання саме таких товарів, у разі застосуванні зазначеної пільги з оподаткування ПДВ, відображаються у рядку 5 розділу 1 декларації з ПДВ та у таблиці 2 додатку 5, код пільги для таких операцій – 1406555.

У разі здійснення операцій, звільнених від оподаткування ПДВ відповідно до підпунктів 4 і 5 п. 32 ПКУ (в частині постачання товарів за державними контрактами (договорами) з оборонних закупівель), положення п. 198.5 ст. 198 та ст. 199 ПКУ не застосовуються щодо таких операцій.

Таким чином, вимоги податкової для застосування пільги з ПДВ зумовлені чинними нормами ПКУ, при цьому постачальник, за відсутності виконання вищезгаданих умов у договорі цілком має право та навіть зобов'язаний не скористатись цією пільгою, а продати Вам товар з ПДВ. Чому він від цього відмовляється, мені точно не відомо. Скоріш за все, в нього (постачальника) є побоювання, що йому донарахують "ввізний" ПДВ, якщо в нього з'являться кінцеві отримувачі не з сил оборони України. Що ж стосується казначейства, то спробуйте надати йому документальне підтвердження того, що Ви є учасником програми з територіальної оборони міста та маєте наданий рішенням міської ради дозвіл на закупку та передачу військовим частинам відповідного обладнання.

    З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram