Виключений з обліку оновлення даних та бронювання

Доброго дня, 

Мені 56 років, у 2008 році був виключений з війсь.обліку через набуття граничного віку прибування в запасі (У військовому квитку радянського зразка є відмітка про виключення, пункт 34 з червоною печаткою) був придатним, проходив строкову службу у 1986-88 році. Зараз щодо здоров`я явних проблем немає.

Дані не оновив, поки не знаю чи потрібно та як краще вчинити у моїй ситуації.

В 2016 році відділ кадрів по місцю роботи подавав інформацію про всіх працюючих військовозобов`язаних працівників до ТЦК. Потім від ТЦК прийшла відповідь про те, що звіряння даних по мені неможливе, тому як я виключений з військового обліку за віком.

Була бронь листопада 2023 на 6 місяців по травень 2024 (отримав паперовий витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов`язаного) 

у кінці 2023р у грудні прийшла повістка за адресою прописки, але я її проігнорував, бо вважав що якщо виключений з обліку та мав діючу бронь, то це помилкова повістка.

8 липня підприємство де працюю будуть включати до списку з забезпечення критичної інфраструктури. Далі працівникам будуть оформлювати бронь. Так ось, у відділі кадрів сказали, що зможуть подати на бронь лише тих, хто оновив дані та є в базі військовозобов`язаних ОБЕРІГ. Тому потрібно встигнути до 8 липня податися, щоб оформили на рік відстрочку, в іншому випадку сказали, що не вийде оформити (але я не впевнений чи роботодавець до кінця розуміється в законі та новій процедурі бронювання).

Допоможіть розібратися у ситуації з оновленням даних та підкажіть як отримати бронювання на місці роботи.

Ще деякі уточнюючі питання:

1. Чи потрібно мені оновлювати дані в ТЦК, ЦНАП або резерв+ (як краще діяти?)

2. Якщо я вже виключений з військового обліку, то чи можу бути поставлений на нього знову? Та що стосовно направлення/проходження ВЛК?

    Додатково стосовно цього, що думаєте про Директиву Генштабу *(*Додаток №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск «Організаційно-методичні вказівки щодо порядку проведення призову військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації, в особливий період та його документального оформлення».*)* Пункт 11. *Поновлення громадян на військовому обліку військовозобов`язаних, які були виключені (зняті) з нього за старим законодавством*? Чи є Протиріччя між директивою та законом? Що має більшу силу? Вже був судовий випадок: https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/87656542, де директива генштабу мала більше впливу за закон. То як бути в моєму випадку? 

3. Чи застосовується постанова Кабміну №560 щодо отримання рішення про відстрочку без направлення на ВЛК до розгляду цього права? Чи стосується це отримання бронювання?

4. Як зрозуміти, чи є або немає в базі ОБЕРІГ? Чи мав я бути включеним в цю систему? Як перевірити? Якщо немає, то що потрібно зробити щоб внесли? Чи можна подати заяву щоб внесли у оберіг якщо виключений з військового обліку, чи це лише розповсюджуйтеся на виключених по стану здоров`я?

5. Якщо спробую оновити дані через ЦНАП або Резерв+, то видасть, скоріше за все, статус «не на обліку» або «дані не знайдено»? То чи варто пробувати? Чи міняє це щось для статусу (гірше чи ні) якщо не оновив, або оновив и покаже статус «не на обліку» або «дані не знайдено»? Після оновлення я просто дізнаюсь про цей статус і все? Чи буде в такому випадку це вважатись, що я оновив дані і виконав вимогу закону оновлення, щоб уникнути в майбутньому штрафу? І чи зможуть дати на роботі оформити бронювання з таким оновленням?

29.06.2024 09:26 478

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
795 відгуків (794 +) (1 -)
Консультацій: 2029
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

Вам 56 років, вас виключили по граничному віку, але ж зараз воєнний стан та загальна мобілізація, тому станом на сьогоднішній день Ви вважаєтесь військовозобов'язаним. Саме тому громадяни, які були виключені з військового обліку в зв'язку з досягненням граничного віку, підлягають постановці на облік в ТЦК.

Більш детально про Директиву можу потім написати на електронну пошту. 

І саме тому з листопада 2023 по травень 2024 року Ви буди заброньовані- бо бронювання можливе лише по відношенню до військовозобов'язаних. 

В зв'язку з цим, нелогічно з вашого боку було ігнорувати повістку. Незважаючи на бронювання, Ви все рівно залишаєтесь військовозобов'язаним, і повинні виконувати законні вимоги ТЦК. Під час дії воєнного стану військовозобов'язані повинні проходити ВЛК 1 раз на 12 місяців - тому що ТЦК повинен знати ступінь вашої придатності до служби. Також є по реба в періодичному оновленні облікових даних. Ви проігнорували повістку, не надавши в ТЦК жодних роз'яснень- це не дуже добре з огляду на можливі наслідки. По-перше, це штраф. По-друге, вас могли внести в розшук в систему Оберіг. Тому якщо оновите дані і побачите у витягу з реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів запис "в розшуку" - не дивуйтесь.

Тепер по ваших питаннях:

1. Потрібно. Ви військовозобов'язаний, і на протязі 60 днів (починаючи з 18 травня) повинні вивонати вимоги Закону 3633 та оновити дані. В основному оновлюють дані або через Резерв+, або через ЦНАП. Якщо оновите через ЦНАП, то вам видадуть паперовий витяг з реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Якщо оновите через Резерв+, то всі дані будуть в електронному вигляді. 

Який варіант кращий - це вже обирати вам. У кожного з цих варіантів є свої плюси та мінуси. Більш детально можу написати на електронну пошту. 

2. Не просто можете, а повинні бути поставлені на облік. А якщо будете оновлювати облікові дані в ТЦК, то зрозуміло що вас одразу ж направлять на ВЛК.

Щодо директиви я вже писав, не бачу тут порушень законодавства, і погоджуюсь з висновками, зробленими Верховним судом в зазначеній вами постанові.

3. В постанові 560 розглянуто випадки подання заяв про відстрочку, і роз'яснено перелік додатків до таких заяв, окремо по кожному пункту статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. В той же час, бронювання- це не відстрочка. Порядок надання бронювання врегульовано окремою постановою кабміну.

При цьому якщо громадянин подає заяву про відстрочку від мобілізації, то ТЦК не має права направити його на медогляд, поки комісія не надасть письмове рішення- про надання відстрочки або про відмову у наданні відстрочки. Але такий порядок не застосовуються при бронюванні.

4. Дуже просто - вам необхідно оновити дані (як я вже писав, або через Резерв+, або через ЦНАП), отримаєте Витяг з реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів (відповідно або в електронному або в паперовому вигляді). Цей реєстр - це і є Оберіг. І одразу ж побачите свій статус (військовозобов'язаний).

5. Оновити дані - згідно закону 3633, це означає повідомити про свою дійсну адресу, номер телефону та адресу електронної пошти. Цими діями Ви виконаєте вимоги законодавства. І щоб там не було потім записано у Витягу з реєстру, Ви виконали вимоги, штрафу не буде. А штраф за неоновлення даних, нагадаю, від 17000 грн. до 25500 грн. Тобто від оновлення даних гірше точно не буде. Теоретично, там може бути записано "потребує уточнення", також може бути записано "перебуває в розшуку". Для владнання цих питань прийдеться відвідати ТЦК.

Станом на сьогоднішній день ще не вийшли строки на оновлення даних, тому якщо ваше підприємство подає списки зараз, то не обов'язково надавати докази оновлення даних. Якщо це відбудеться після 17 липня, тоді для бронювання обов'язково потрібно надати докази щодо успішного оновлення даних. "Чи зможуть на роботі зробити бронювання з таким оновленням даних"? - неможливо вгадати, що саме буде записано в вашому Витягу з реєстру, тому зараз недоцільно гадати. Оновіть дані, а тоді побачимо.

.

По всім додатковим питанням чи роз'ясненням пишіть на пошту. 

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram