Інвалідність 3 гр та оновлення облікових данних

Добрий день.
Мені 35 років, я інвалід дитинства 3 группи, довічно. Хотів запитати з приводу оновлення облікових данних. Я хочу оновити свої данні через цнап чи "резерв +". Я так зрозумів згідно закону маю право 100% відстрочку. Хочу подати також заяву на відстрочку після цього. Хотів уточнити , чи можу я заяву цю подати дистанційно: через Укрпошту і.тд. чи потрібно особисто в канцелярії в тцк? І також хотів уточнити після проходження влк, яке рішення вище ВЛК чи МСЭК? Бо наприклад, якщо мене визнають придатним? Чи інваліди мають 100% відстрочку? Підскажіть, будь ласка, як правильно і послідовно це зробити?
Дуже Дякую.
30.06.2024 11:27 807

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
161 відгук (161 +) (0 -)
Консультацій: 548
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

Згідно відміток у вашій довідці, виданій замість військового квитка, 23.10.2006 призовною комісією при Оболонському районному у місті Києві військовому комісаріаті Ви були визнані непридатним до військової служби зі зняття з військового обліку по гр.I ст.86а наказу МО України від 1999 № 207 (посилання на наказ - https://www.reestrnpa.gov.ua/REESTR/RNAweb.nsf/vWW...).

Цим наказом було внесено зміни та доповнення до наказу Міністра оборони України від 4 січня 1994 року № 2, який у свою чергу втратив чинність 28.11.2008 на підставі наказу МО України "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" від 14.08.2008 № 402 ​(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text).

Наказом МО України № 2 (зі змінами, внесеними наказом № 207) не було передбачено такого поняття як виключення з військового обліку, лише зняття. Тому фактично "непридатні до військової служби зі зняття з військового обліку" дорівнює "непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку". 

При цьому, наказ МО України № 402 скасовує лише чинність наказу МО України № 2. Однак, не скасовує чинність рішень ВЛК, прийнятих на підставі наказу МО України № 2. Тому рішення, згідно якого Ви були визнані непридатним до військової служби зі зняття з військового обліку по гр.I ст.86а, є дійсним.

Статтею 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" не передбачено взяття на облік тих, хто був з нього знятий/виключений згідно рішення ВЛК.

У пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" вказано наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text):

"2. Установити, що:

громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);"...

При цьому, згідно підпункту 1 пункту 1 ПРАВИЛ військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток 2 до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487) призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу).

ВИСНОВОК: враховуючи вищезазначене, Ви не належите до жодної категорії військового обов'язку (призовники, військовозобов’язані, резервісти). Відповідно на Вас не поширюється законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, правила військового обліку (зокрема в частині взяття на військовий облік військовозобов'язаних, проходження ВЛК та оновлення персональних даних), і Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації.

Тобто, Ви не повинні оновлювати свої дані та оформлювати відстрочку від мобілізації. 

При цьому, вся процедура надання відстрочки врегульована Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B...).

У разі зупинки для перевірки ВОД можете показувати вашу довідку, видану замість військового квитка. Вона є дійсною і не підлягає заміні.

Постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 563 "Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" було виключено  абзаци другий - п’ятий пункту 20, згідно яких:

"Військово-обліковими документами є:

для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

для резервістів - військовий квиток."...

При цьому, пунктом 2 постанови КМУ від 16 травня 2024 р. № 559 "Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа" передбачено, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка. 

Відповідно до пункту 12 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#n407):

"12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;".

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту gallina.tokmach.82@gmail.com.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Денис
    Денис
    1 рік

    Дуже Вам дякую за детальну, змістовну і чітку юридичну консультацію. Ви дуже мені допомогли з моїм питанням. Вдячний за роз'яснення. Якщо, що буду до Вас звертатися.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram