Оновлення даних перебуваючи за кордоном.

Доброго дня.
Наразі я знаходжуся за кордоном і планую оновити мої дані.
Я виїхав з України у жовтні 2022 та отримав тимчасовий захист за кордоном. Влітку 2023 року приїздив в Україну на пару тижнів.
Підстава для виїзду – батько дитини з інвалідністю до 18 років. Оформлення інвалідності було ще в 2014 році, посвідчення видано на ім’я моєї дружини. Посвідчення дійсне та наявне в офіційних реєстрах, так як купували квитки на потяг зі знижками для супроводжуючого ще до початку повномасштабного вторгнення.
Прошу написати як краще оновити мої дані (резерв+, електронна пошта, телефонний дзвінок та ін.) та які мої кроки для підтвердження відстрочки від мобілізації, якщо я досі знаходжуся за кордоном. При виїзді усі необхідні документи були надані прикордонникам.
Як перевірити або підтвердити, що я виконав своє зобов’язання з оновлення даних, якщо я це зроблю через лист на електронну пошту? Чи повинен я отримати відповідь від ТЦК? Чи зможу я потім в кабінеті сформувати документ із QR кодом?
Якщо мені треба буде приїхати в Україну, які підтверджуючі документи про оновлення даних мають бути у мене при оновлені даних через електронну пошту?
Що робити, якщо після 16 липня всеодно надішлють повістку на місце реєстрації в Україні?
03.07.2024 20:09 339

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 1 рік
74 відгука (74 +) (0 -)
Консультацій: 226
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня! 

Найбільш оптимальний спосіб уточнити військово-облікові дані у Вашому випадку - через Резерв+. Підтвердження про уточнення даних будуть відображені у додатку Резерв+ а також в електронному військовому квитку, який має однакову юридичну силу нарівні з паперовим. В електронному військовому квитку буде штрих-код і в цілому його форма буде відповідати новим вимогам до військово-облікових документів, що буде важливо для отримання консульських послуг.

Електронний військовий квиток, у Вашому випадку, можна отримати на даний час тільки в Резерв+, що є основною перевагою між іншими способами уточнення військово-облікових даних. Додаток не вимагає доступу до Вашої геолокації, вмісту телефону. 

Оновлення даних через електронну пошту та телефонний дзвінок до ТЦК не є розповсюдженим, покроковий алгоритм у даному випадку не розроблений.

У разі оновлення даних через електронну пошту - раджу підписати документи кваліфікованим електронним підписом ( https://ca.diia.gov.ua/ ). Кожний ТЦК та СП має офіційну електронну пошту (принаймні, обласні ТЦК точно мають). У листі вказати обов'язкові реквізити - кому він адресований (відповідний ТЦК), від кого (Ваше П.І.Б., дата народження, податковий код, місце реєстрації), суть звернення (уточнення даних), прохання надати відповідь, дата.

Знаючи характер роботи ТЦК та СП, навряд чи хтось Вам надасть відповідь на усне звернення в телефонному режимі. 

Подати документи на відстрочку, перебуваючи поза межами України, на даний час можна спробувати через електронний лист. Деякі ТЦК вважають, що військовозобов'язаний має все ж таки прибувати особисто, однак жодна норма чинного законодавства такого обов'язку не встановлює. Але ймовірність отримати відмову досить висока. 

Уряд анонсує військовий облік у консульських установах за кордоном, де можна буде вирішити питання відстрочки без проблем.

Чи зможу я потім в кабінеті сформувати документ із QR кодом?

Так, зможете і без електронного листа або телефонного дзвінка у ТЦК.

Якщо мені треба буде приїхати в Україну, які підтверджуючі документи про оновлення даних мають бути у мене при оновлені даних через електронну пошту?

Будь-який документ, який підтверджує уточнення даних, не замінює обов'язку мати при собі військово-обліковий документ і документ, який посвідчує особу. Шляхом перевірки відомостей відносно Вас у реєстрі, представники ТЦК будуть бачити, чи уточнили Ви свої військово-облікові дані чи ні.

Що робити, якщо після 16 липня всеодно надішлють повістку на місце реєстрації в Україні?

Зв'язатись з ТЦК, повідомити їм, що маєте право на відстрочку і знаходитесь за кордоном. Все це бажано робити офіційно, у письмовому виді - при цьому мати підтвердження отримання таких листів (ТЦК рідко підтверджують отримання електронних листів). В будь-якому випадку, офіційне листування можна організувати через адвоката (з даного приводу можете звертатись до нас).

Якщо у Вас виникнуть додаткові запитання або потреба в інших видах правничої допомоги - прошу напишіть в будь-який мессенджер 073.171 07. 56.

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram