Відстрочка від мобілізації через судову справу

У 2015 році щодо мене та групи осіб було порушено кримінальну справу за ст.191 ч.5. На даний час проходять судові засідання щодо долучення доказів (у справі фігурують 6 обвинувачених, 60 епізодів). Чи маю я право на відстрочку від мобілізації до закінчення суду? Чи маю я право мобілізуватись, тим самим призупинити щодо мене судову справу?
08.07.2024 13:26 246

Консультація виконавця

Юрій і Ольга Лещук
Юрист Київ
У сервісі: 6 місяців
18 відгуків (18 +) (0 -)
Консультацій: 65

Доброго дня!

Чи маю я право на відстрочку від мобілізації до закінчення суду?

Статтею 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачені підстави на отримання права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Серед даного переліку відсутні підстави отримання відстрочки для осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або які є обвинуваченими.

І хоча в ст. 17 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»  зазначено, що відстрочка від направлення для проходження базової військової служби надається призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, але дана норма не дає права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Окремо зазначаю що є випадки, коли обвинувачених не мобілізовували у зв'язку з тим, що відбувався «активний» судовий розгляд кримінальної справи і особа є одним з «ключових» обвинувачених у справі.

Для можливості «відтермінувати» мобілізацію вам необхідно надати до ТЦК інформацію з суду, прокурора чи слідчого на підтвердження того, що відбувається розгляд справи в суді і що ви має статус обвинуваченого.

І хоча офіційно ви відстрочку не отримаєте, але і повістку вам можуть протягом деякого часу не вручати.

 

Чи маю я право мобілізуватись, тим самим призупинити щодо мене судову справу?

Статтею 335 Кримінально-процесуального кодексу України передбачено - у разі якщо обвинувачений був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його звільнення з військової служби і продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декількох осіб.

Отже, так, ви маєте право мобілізуватись, тим самим призупинити судове провадження щодо себе.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram