Оновлення даних ВПО, отримання відстрочки.

Добрий день. Чоловік має статус ВПО, зареєстрований в Солом`янському районі м. Києва, має військовий білет радянського зразку з печаткою на обліку Маріупольського ТЦК. Оновив дані через Резерв +, там показала не на обліку, з`явитися в ТЦК по місцю реєстрації. Оновив ще в ЦНАПі результат такий самий. Має дружину інваліда 2 групи (є син аспірант). Зібрав пакет документів та звернувся до Солом`янського ТЦК, щоб стати на облік та оформити відстрочку. Там сказали, що треба встати на облік, для цього пройти ВЛК і отримати документ нового зразку, дали направлення на ВЛК та тимчасову повістку. Сказали, що оформленням відстрочки не займаються, це треба робити на Єреванській 19, будете поки проходити, а вони як раз вирішать надавати чи ні. Він пішов туди, в нього взяли військовий документ, кажуть, що ви поки на обліку в Маріупольському ТЦК, а не у нас, ми від вас заяву не беремо і відстрочку не оформлюємо, станьте на облік, тоді приходьте. Запитання:
1) Як правильно поступити в цій ситації, щоб після висновку ВЛК таки отримати документ на відстрочку, а не бойову повістку?
2) Чи мали право не прийняти заяву на відстрочку, якщо в військовому зараз печатка Маріупольского ТЦК? Якщо ні, то на що спиратися, щоб її прийняли.
3) На який виснов ВЛК можна розраховувати, 11 липня було операція, фото висновку з лікарні додаю.
23.07.2024 20:23 214

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
164 відгука (164 +) (0 -)
Консультацій: 555
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Як правильно поступити в цій ситації, щоб після висновку ВЛК таки отримати документ на відстрочку, а не бойову повістку? - раджу до завершення ВЛК подати в Солом`янський ТЦК або направити поштою рекомендованим листом із описом вкладення та повідомлення про вручення письмову заяву, в якій описати ситуацію чоловіка (тобто, що він зареєстрований як ВПО в Солом`янському районі м. Києва, має військовий білет радянського зразку з печаткою на обліку Маріупольського ТЦК, оновив дані як через Резерв + так і через ЦНАП. Однак, в обох випадках показало, що чоловік не на обліку і йому потрібно з'явитися в ТЦК по місцю реєстрації, що він і зробив. У ТЦК йому повідомили, що для отримання відстрочки спочатку потрібно стати у них на військовий облік та отримати ВОД нового зразка, дали направлення на ВЛК та повістку на таке-то число. При цьому, не просили написати заяви на оформлення/видачу ВОД нового зразка та взяття на військовий облік, а також не взяли документи, що містять інформацію про персональні дані чоловіка, зазначені у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, та підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації) ТА повідомити, що чоловік має дружину з інвалідністю II групи. Зазначене підтверджується копіями свідоцтва про шлюб та документів про інвалідність дружини (пенсійне посвідчення, довідка до акту огляду МСЕК), які додаються до цієї заяви. При цьому, згідно пункту 11 частини першої статті статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Якщо чоловік буде подавати заяву особисто, а не направляти поштою, то потрібно підготувати її в 2-х примірниках, щоб на його примірнику поставили дату отримання та реєстраційний індекс. Заява повинна відповідати вимогам статті 5 Закону України "Про звернення громадян".

З такою заявою ризик того, що чоловіку після ВЛК вручать "бойову" повістку малоймовірний. У разі виникнення такої ситуації потрібно відмовлятися від її отримання, вимагати скласт АКТ відмови від отримання повістки, в якому вказати, що чоловік листом від _______ повідомляв ТЦК про те, що має дружину з інвалідністю II групи і тому не підлягає мобілізації згідно пункту 11 частини першої статті статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Гаряча лінія Міністерства оборони - https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html

Повторюся, що вважаю ситуацію з врученням "бойової" повістки малоймовірною. На мою думку, як тільки чоловіка візьмуть на військовий облік та видадуть ВОД нового зразка, він зможе спокійно подати заяву на відстрочку за формою, визначеною у додатку 4, + відповідні документи згідно переліку у додатку 5 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (далі - Порядок № 560).

ХХХ

2) Чи мали право не прийняти заяву на відстрочку, якщо в військовому зараз печатка Маріупольского ТЦК? Якщо ні, то на що спиратися, щоб її прийняли. - так, оскільки згідно Порядку № 560 відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається за місцем перебування на військовому обліку. 

ХХХ

3) На який виснов ВЛК можна розраховувати, 11 липня було операція, фото висновку з лікарні додаю. - згідно пункту 3.2 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, а за медичними показаннями - і лікарями інших спеціальностей.

Пункт 3.4 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України передбачає, що лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

Відповідно до пункту 1.2 глави 1 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України визначено, що постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

Розклад хвороб розроблений відповідно до вимог Міжнародної статистичної класифікації хвороб та споріднених проблем охорони здоров'я 10-го перегляду (далі - МКХ-10).

Стаття 42

Включено: хвороби артерій, артеріол та капілярів I70-I79 (атеросклероз аорти, ниркової артерії, артерій кінцівок, генералізований атеросклероз; стеноз або аневризма, розширення або розшарування аорти та інших артерій; стенозуючий атеросклероз брахіоцефальних артерій; емболія і тромбоз аорти та інших артерій; хвороби периферичних судин (синдром Рейно, облітеруючий тромбангіїт)); набутий артеріовенозний свищ, спадкова гемолітична телеангіектазія, непухлинний невус; хвороби вен, лімфатичних судин та вузлів I80-I89 (флебіт, тромбофлебіт, тромбоз ворітної вени, емболія та тромбоз інших вен; варикозне розширення вен нижніх кінцівок; варикозне розширення вен стравоходу, мошонки, яєчка, тазу, постфлебітичний синдром; неспецифічний лімфаденіт, наслідки хірургічних втручань)

а) зі значними та помірними порушеннями кровообігу та функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з незначними порушеннями кровообігу та функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень кровообігу та функцій

Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

Стаття 44

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб системи кровообігу або хірургічного лікування

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

5. Стаття 42: за наявності показань громадянам та військовослужбовцям пропонується хірургічне лікування. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього придатність до військової служби визначається залежно від вираженості патологічного процесу.

1) до пункту «а» належать:

артеріальні та артеріовенозні аневризми магістральних та периферичних судин незалежно від ступеню порушення кровообігу;

оклюзія та стеноз більше 75 % брахіоцефальних артерій, що підтверджено об’єктивними методами дослідження;

стеноз 55 % і більше брахіоцефальних артерій відносно здорової ділянки артерії з наявністю гіпоехогенної нестабільної бляшки, виразкоутворення атеросклеротичної бляшки, наявністю в анамнезі транзиторних ішемічних атак або гострих порушень мозкового кровообігу;

облітеруючий атеросклероз, ендартеріїт, тромбангіїт та аортоартеріїт з помірним та значним порушенням кровообігу кінцівок (тяжка переміжна кульгавість до 200 м, біль спокою та гангренозно-некротична стадія), що відповідає ІІБ, ІІІА, ІІІБ та IV стадіям ішемії нижніх кінцівок за модифікованою клінічною класифікацією Fontaine (Second European Consensus Document, 1991);

атеросклероз черевного відділу аорти з частковою або повною облітерацією просвіту її вісцеральних гілок, ниркових артерій, здухвинних артерій з різкими порушеннями функцій органів та дистального кровообігу;

постромботична хвороба нижньої, верхньої порожнистої та ворітної вени незалежно від ступеню порушення кровообігу;

посттромботична і варикозна хвороба нижніх кінцівок, індуративно-виразкова форма з хронічною венозною недостатністю C4-C6 (згідно Міжнародної клінічної класифікації СЕАР від 2004 року з доповненнями F. Lurie та M. Passman 2020 року, а саме недостатність клапанів глибоких, підшкірних та комунікантних вен з наявністю постійного набряку, гіперпігментації, екземи та витончення шкіри, індурації, дерматиту, активних виразок та виразок, що загоїлись);

наявність імплантованого кава-фільтра;

слоновість III-IV ступеня;

наслідки реконструктивних операцій на великих магістральних судинах (висхідна, грудна та черевна аорта, здухвинні (клубові) артерії, гілки дуги аорти, ворітна або порожниста вена) з приводу захворювань та поранень незалежно від ступеню порушення кровообігу;

втрата кінцівки внаслідок поранень та захворювань магістральних та периферичних судин;

наслідки реконструктивних операцій на периферичних судинах (стегнова, підколінна артерія та вена, задня та передня артерії гомілки та глибокі вени гомілки, пахвинна, плечова артерія та вена, променева та ліктьова артерія, глибокі вени передпліччя) за наявності вираженого та помірного порушення кровообігу і при прогресуючому перебігу захворювання.

2) до пункту «б» належать:

стеноз до 55 % брахіоцефальних артерій відносно здорової ділянки артерії з наявністю гіперехогенної стабільної бляшки;

поранення та атеросклероз брахіоцефальних артерій без, та з незначним порушенням кровообігу;

облітеруючий ендартеріїт, тромбангіїт, аортоартеріїт і атеросклероз судин нижніх кінцівок I-II А стадії (переміжна кульгавість, яка виникає на відстані більше 200 м) згідно модифікованої клінічної класифікації Fontaine (Second European Consensus Document, 1991), з незначним та без порушення кровообігу;

варикозна хвороба нижніх кінцівок з ознаками венозної недостатності, з незначним та без порушення кровообігу, що відповідають C1-C3 (згідно Міжнародної клінічної класифікації СЕАР від 2004 року з доповненнями F. Lurie та M. Passman 2020 року, а саме набряклість стоп та гомілок, яка зникає повністю за час нічного відпочинку, свербіння, телеангіоектазії та ратикулярні вени);

слоновість I-II ступеня;

варикозне розширення вен сім’яного канатика I-II стадії;

наслідки реконструктивних операцій на периферичних судинах з приводу поранень та захворювань (стегнова, підколінна артерія та вена, задня та передня артерії гомілки та глибокі вени гомілки, пахвинна, плечова артерія та вена, променева та ліктьова артерія, глибокі вени передпліччя) за відсутності або наявності незначного порушення кровообігу і без прогресуючого перебігу захворювання.

Діагноз захворювань та наслідків пошкоджень судин повинен відображати стадію процесу та ступінь функціональних порушень. Постанова приймається після клінічного обстеження з застосуванням методів, що дають об’єктивні показники (ультразвукове дуплексне ангіосканування судин, реовазографія з нітрогліцериновою пробою, ангіо-, флебо-, лімфографією, МСКТ-ангіографією тощо).

Ультразвукове дуплексне ангіосканування судин має виконуватись з визначенням таких показників, як тип та швидкість кровотоку в артерії, вимірювання діаметру просвіту артерії при її стенозі, визначення кісточково-плечового індексу, визначення спроможності клапанного апарату глибоких та поверхневих вен з визначенням тривалості рефлюксу та ступеню реканалізації при тромбозі.

ВИСНОВКИ: враховуючи, що операція чоловіку була зроблена лише 11.07.2024 і наразі він досі знаходиться на лікуванні/реабілітації, вважаю, що його повинні визнати тимчасово непридатним згідно статті 44 Розкладу хвороб.

Після повторного огляду - приданим до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони згідно пункту "б" статті 42 Розкладу хвороб. Однак, незважаючи на результат ВЛК, чоловіка все одно не зможуть мобілізувати, так як у нього є підстава для відстрочки (наявність дружини з інвалідністю II групи).

Також зазначу, що згідно 3.8 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України під час дії особливого періоду постанови ВЛК районних, міських ТЦК та СП про непридатність до військової служби військовозобов’язаних оформлюються свідоцтвами про хворобу (додаток 11 до цього Положення) у трьох примірниках, які не пізніше десятиденного строку з дня закінчення медичного огляду та перевірки ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП, направляються на затвердження до штатних ВЛК згідно адміністративно-територіальної зони відповідальності за проведення військово-лікарської експертизи.

Інші постанови ВЛК районних, міських ТЦК та СП, на особливий період оформлюються довідкою військово-лікарської комісії (додаток 4 до цього Положення) у трьох примірниках.

Постанови ВЛК ТЦК та СП у формулюванні «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)» не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК  та СП.

Копія довідки ВЛК з підписом про ознайомлення та датою видається особі, яка пройшла медичний огляд.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту - gallina.tokmach.82@gmail.com

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram