Проходження ВЛК

Доброго дня! Наразі маю статус "обмежено придатний" за статею 62-в (пласкостопість 3-го ступеня), згідно нового законодавства потрібно оновити статус, на який мінімальний і максимальний статус я можу розраховувати на ВЛК згідно лікарського заключення яке додаю у вкладенні? Дякую!
24.07.2024 10:40 188

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 1 рік
77 відгуків (77 +) (0 -)
Консультацій: 234
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Порушене Вами питання регулюється нормами Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затверджено Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008  № 402.

Згідно статті 62 Розладу хвороб, стан придатності за набутою плоскостопістю М20-М21 визначається залежно від ступеню порушення функцій:

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

Придатні

При цьому, згідно пояснень до статті 62, плоска стопа без клінічних проявів є варіантом норми. При плоскостопості сплощення склепіння часто не викликає ніяких суб’єктивних розладів, тому не може бути підставою для застосування цієї статті. Ця стаття передбачає фіксовану плоскостопість, яка виникає в результаті декомпенсації вальгусної стопи або внаслідок дитячої та юнацької плоскостопості, яка з чисто м’язової форми перейшла у зв’язково-суглобову фіксовану деформацію.

За наявності поздовжньої плоскостопості на кожній із стоп різних ступенів постанова приймається за плоскостопістю більшого ступеня. Тобто, у Вашому випадку це буде 2 ступінь.

Плоскостопість 2-го ступеня за наявності остеоартрозу у суглобах стопи підпадає під графу "В" статті 62 Розладу хвороб, тобто "Придатні".

Але враховуйте, що комісія ВЛК повинна визначити ступінь порушення функцій внаслідок наявних хвороб. У Вашому висновку це також зроблено, однак комісія ВЛК (хірург та невропатолог) повинні дослідити ці питання особисто і надати свій висновок, тобто графа статті 62 може бути визначена "Б" (Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони).

Якщо б Ви мали плоскостопість 3 ступеня, однозначно висновок ВЛК мав би бути за графою "Б" статті 62 Розладу хвороб.

Звертаю Вашу увагу, що комісія ВЛК враховує Ваші медичні документи, однак лікарі ВЛК можуть направити Вас на власні медичні обстежененя. 

Щодо гонартрозу (стаття 61 Розладу хвороб), то також вирізняється ступінь порушення функцій:

а) зі значними та помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Постанова про придатність до військової служби в разі захворювань кісток та суглобів приймається після стаціонарного обстеження та лікування. При цьому слід враховувати схильність захворювання до рецидивів або прогресування, стійкість ремісії та особливості військової служби. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього постанова про придатність до військової служби приймається за пунктами «а», «б» чи «в» залежно від ступеня порушень функцій на період медичного огляду.

За статею 61 Розладу Хвороб враховується ступінь обмеження рухів, яка визначається згідно таблиці (що впливає на визначення ступеню порушення функцій організму):

Суглоб

Рух

Норма

Обмеження рухів

незначне

помірне

значне

1

2

3

4

5

6

Колінний

Згинання

40

60

90

110

Розгинання

180

175

170

160

Гомілковостопний

Підошовне згинання

130

120

110

100

Тильне згинання (розгинання)

70

75

80

85

Через наявний больовий синдром, Вас можуть пролікувати і після цього продовжити ВЛК, рехультати якого будуть залежати від стану після лікування + наявні рецидиви, прогресування хвороби.

Тобто, враховуючи, що у Вашому консультаційному висновку спеціаліста вказано, що наявні порушення функцій обох стоп середнього ступеню, це теоретично підпадає під графу "Б" статті 61 Розладу Хвороб. Однак, оцінка ступеня порушень функцій здійснюється на період медичного огляду і тільки комісією ВЛК.

Якщо будуть додаткові запитання - прошу напишіть у будь-який месенджер 073. 171. 07.56.

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram