Визначення ступеня придатності до військової служби військовослужбовця, який сьомий рік на війні

Доброго дня. Мій чоловік служить у ЗСУ з 2015 року з перервою. З початку повномасштабного вторгнення у ТРО на фронті. Має численні контузії і поранення, через це часткову втрату здоров’я, як то слух, зір, різні неврологічні і психічні розлади і захворювання. Є обстеження, нещодавно виписаний із шпиталю, де лікували чергову акубаротравму, з рекомендаціями пройти ВЛК щодо визначення ступеня придатності до військової служби. Хочу запитати, які в нього є шанси списатися чи принаймні з обмеженою придатністю служити в тиловому забезпеченні?

26.07.2024 08:23 146

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
795 відгуків (794 +) (1 -)
Консультацій: 2029
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з тими захворюваннями, які наявні в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402.

При цьому майже всі статті Розкладу хвороб розподілені на такі пункти:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;

в -- придатні до служби.

Отже, щоб звільнитися зі служби, потрібно отримати статтю з індексом "а", а щоб отримати обмежену придатність - потрібно отримати висновок ВЛК із статтею з індекосм "б".

Тепер щодо шансів: у чоловіка діагностовано часткова втрата слуху та акубаротравма. При цьому акубаротравма - це насамперед ураження слухової системи, тому завжди супроводжується порушеннями слухової функції, тобто ці дві проблеми завжди йдуть разом, в комплексі.

1. Акубаротравма - це стаття 79 Розкладу хвороб.

до пункту «а» належить тяжка акубаротравма.

 Тяжка акубаротравма - це значне, часто прогресуюче, зниження слухової функції, порушеннями розбірливості мови,  посилена або спотворена чутливість до звуків, непереносимість гучних звуків, вушний шум, вестибулярні дисфункції. Тяжка акубаротравма може супроводжуватися системними проявами (порушеннями з боку серцево-судинної та центральної нервової систем), психоемоційними розладами, порушеннями зору, нюху і мовлення (голосу). Діагноз встановлюється у закладах охорони здоров’я (установах) з використанням інструментальних методів обстеження.

Ступінь порушення слухової функції визначається за допомогою результатів аудіометричного обстеження за рівнем порогів слуху до тонів в дБ.  В свою чергу, визначення ступеня порушення слуху здійснюється відповідно до пояснень щодо застосування статті 36. Тяжка акубаротравма встановлюється при порушення слуху тяжкого ступеня і вище; може бути встановлена при прогресуючій сенсоневральній приглухуватості середньо-тяжкого ступеня у поєднанні з тяжкими вестибулярними проявами і вираженими системними проявами.

Тяжка акубаротравма визначається у випадку ураження не менше двох систем (насамперед, слухового і вестибулярного аналізаторів) з тяжким ступенем ураження однієї з них, обов’язково - слуховими і вестибулярними розладами, як правило, на фоні екстраауральних змін. Порушення мовлення (голосу), нюху та зору при акубаротравмі є ознаками тяжкої акубаротравми.

до пункту «б» належить акубаротравма середнього ступеня тяжкості - без тяжкого ураження слухового і вестибулярного аналізаторів, порушень нюху, зору і мовлення (голосу). Випадки з середнім ступенем слухових і вестибулярних порушень, без виражених системних змін та ураження інших сенсорних систем і порушень голосоутворення. 

Враховуючи, що у чоловіка діагностовано часткову втрату слуху, зору, різні неврологічні і психічні розлади, то вважаю що є шанси отримати статтю 79-а, непридатний до військової служби. Але я не бачив ваші результати обстеження, тому поки що це лише теорія.

2. Порушення слуху - це стаття 36.

захворювання, що відносяться до цієї статті (в тому числі і порушення слуху), потребують обов’язкового інструментального обстеження - аудіометрії у повному обсязі, до якої входить: тональна порогова аудіометрія, мовна аудіометрія, камертональні проби, акуметрія (дослідження сприйняття живої мови). 

Ступінь порушення слухової функції визначається за допомогою результатів аудіометричного обстеження за рівнем порогів слуху до тонів в дБ. У вас обов'язково повинно бути таке обстеження, бо без ного неможливо точно встановити ступінь порушення слуху, а в свою чергу від цього ж залежить і кваліфікація ступеню акубаротравми.

Також важливо, яка саме приглухуватість діагностована у чоловіка. Якщо це двобічна тяжка приглухуватість - то це стаття 36-б, обмежена придатність (статтю 36-а можна отримати тільки якщо повністю не чує одне вухо, тому цей випадок ми не розглядаємо).

Ви можете порівняти наявні результати обстеження та виписку з лікарні з тими даними, що наведені в цій консультації, і зможете самостійно визначити ймовірний висновок ВЛК щодо ступеню придатності до служби.

Всі інші проблеми - зір, психологічні та неврологічні розлади - тим більше неможливо оцінити без наявних діагнозів.

Або скиньте фото діагнозів, обстежень та висновків мені на пошту ddmitr@ukr.net

я проаналізую і напишу вам - на що можна сподіватися на ВЛК.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram