Придатність до військової служби

Пройшов ВЛК, у військовому документі статті: 39в, 30в, 43б, 64г. Визнаний придатним до служб в/ч забезпечення, ТЦК та СП, мед підрозділах, ВВНЗ, НЦ. Цікавить чи можуть мене мобілізувати, і що значить стаття 64г. Після ВЛК, в висновку влк була стаття 64б, а коли видали військовий квиток то стала 64г. І ще написано підлягає повторному огляду через рік.
07.08.2024 19:27 207

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 5 років
805 відгуків (804 +) (1 -)
Консультацій: 2050
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з тими захворюваннями, які наявні в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402.

Зараз практично всі статті Розкладу хвороб розподілені на такі пункти:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;

в -- придатні до служби.

При цьому заключний висновок ВЛК готує на підставі тієї статті, за якою особа має найменшу ступніь придатності до служби.

В вашому випадку 39в, 30в - це придатний до служби, 43-б це придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

Отже, на підставі статті 43-б вас визнали придатним до служби у в/ч забезпечення, ТЦК, ВВНЗ, навчальних центрах, медичних, логістичних підрозділах, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

Щодо статті 64-г: починаючи з 04 травня 2024 року в Розкладі хвороб не існує статей з пунктом "г". Відповідно, статті 64-г також не існує. Можливо, хтось із лікарів ВЛК хтів записати вам по статті 64 висновок "придатний", що зараз відповідає пункту "в", але "по старій пам'яті" записав це як 64-г.

Але ж Ви пишете, що в постанові ВЛК була зазначена стаття 64-б, яка потім у військовому квитку з незрозумілих підстав трансформувалася в неіснуючу статтю 64-г. В обох випадках, це технічна помилка. Можете звернутися до свого ТЦК із заявою про внесення змін до запису в військовий квиток. Але внесуть чи не внесуть - для вас це не має якогось вирішального значення, бо стаття 64-б це також "придатний до служби у в/ч забезпечення, ТЦК, ВВНЗ, навчальних центрах, медичних, логістичних підрозділах, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони". Тобто замість однієї такої статті у вас їх буде дві. Але скільки б їх не було (з пунктом "б"), висновок ВЛК від цього не зміниться, бо для отримання висновку про повну непридатність до служби необхідно отримати хоча би одну статтю з пунктом "а".

При цьому згідно Положення про військово-лікарсььку експертизу, вам повинні були видати на руки копію довідки ВЛК. Пункт 3.8. Положення: Копія довідки ВЛК з підписом про ознайомлення та датою видається особі, яка пройшла медичний огляд. Якщо не видали - вимагайте, просіть, пишіть скарги, - поки не отримаєте копію довідки ВЛК. 

Ви також запитуєте: "чи можуть мене мобілізувати" - виходячи з того факту, що вас визнали придатним до служб в/ч забезпечення, ТЦК , мед підрозділах, ВВНЗ та НЦ, то відповідь на це питання буде ствердною: так, можуть. Але якщо і мобілізують, то Ви вже приблизно знаєте, в яких саме підрозділах будете проходити службу. Тому в даному випадку все залежить від того, наскільки необхідне поповнення саме в таких підрозділах.

Щодо повторного огляду: на час воєнного стану військовозобов'язані повинні проходити ВЛК 1 раз на рік. Пункт 3.3. Положення: Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду. Тому такий запис в вашому військовому квитку -це лише констатація факту, не більше.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram