Послідовність здобуття освіти

Добрий день

Прочитали в новинах пояснення від МОН про те, що у разі відрахування з бакалавра та вступ на бакалавра, особа втрачає право на відстрочку. Чи правда це з юридичної точки зору? Студент вчився на бакалавра та був відрахований з ВНЗ в минулому році, якщо він зараз вступить на бакалавра, це буде порушенням послідовності?
І друге питання. Цей студент навчається онлайн в ВНЗ Польщі. Він отримував відстрочку до 2025 року. У нього є відмітка в тимчасовому посвідчення. Чи втрачає він право на відстрочку? Його поточний рік закінчується в жовтні цього року. Зараз думає вступати на бакалавра в український ВНЗ. Як йому правильно вчинити?

09.08.2024 11:27 160

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
798 відгуків (797 +) (1 -)
Консультацій: 2059
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Вітаю.

1. Хлопець отримає відстрочку, але тільки у разі поновлення на навчанні та/або переведення з одного закладу до іншого. Тобто, не буде порушенням послідовності якщо студента буде поновлено в тому ВНЗ з якого він був відрахований та буде продовжувати  навчання рівня бакалавра.

Так, в Інструкції МОН вказано:  "Разом з тим, не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти: здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти (в історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання
(запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання (аналогічно, якщо поточне навчання – за ОПС фахового молодшого бакалавра, а попереднє – за ОКР молодшого спеціаліста, або поточне навчання – за ОС бакалавра (на основі ПЗСО), а попереднє – за ОС магістра (на основі ПЗСО))"

Також в Інструкції наводиться як приклад до цього пункту: " Наприклад: Здобувач освіти у 2021 році вступив для здобуття освітнього ступеня бакалавра, а у 2023 році був відрахований. У 2024 році поновився для продовження навчання для продовження здобуття ОС бакалавра. У Довідці буде зазначено «Так, не порушує». Звертаємо увагу, що у разі поновлення (поновлення з іншого ЗО, переведення з іншого ЗО) у картці здобувача має бути заповнено поле «Інформація про попереднє навчання», яке є обов’язковим для врахування послідовності навчання"

Отже, для того аби студент отримав відстрочку, потрібно не вступати на бакалавра, а поновитися в тому ВНЗ в якому він був відрахований  та продовжити навчання рівня багістра (далі вже можна перевестися в інший ВНЗ та навіть спеціальність змінити, це не буде порушенням). В довідці ЄДЕБО буде інформація про поновлення на навчанні рівня бакалавра в графі про попереднє навчання, та буде зазначено про непорушення послідовності здобуття освіти "так, не порушує".

2. За перехідними положеннями Закону від  11 квітня 2024 року  № 3633-IX (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#n1008), громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року. Отже, до кінця поточного навчального року, студентові мають зберігти право на відстрочку. Після чого, він підлягатиме призову під час мобілізації. У разі виклику до ТЦК та СП, необхідно мати документальне підтвердження дати закінчення поточного року. Як мені відомо, ВНЗ Польщі видають довідки зі строками початку та кінця семестру та//або поточного навчального року. Запросіть у них теж таку довідку, її необхідно перекласти на українську мову.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram