Оформлення відстрочки згідно пункту 14 (догляд за інвалідом 2гр, рідним братом)

Планую отримати відстрочку, через догляд за рідним братом (інвалід 2 гр з дитинства) психічна хвороба. Є повний перелік документів, який потрібно подати згідно постанови 560, (14)
довідка про отримання допомоги по догляду за психічно хворим; пенсійне посвідчення з вказаною групою інвалідності; МСЕК; є акт встановлення догляду (але він був виданий до 17 травня, не новий зразок), проживаємо разом, згідно із пропискою, є витяг з дії; висновок лкк про потребу у догляді; заява афідевіт від брата, в якої вказана наступна інформація:
У зареєстрованому шлюбі та/або фактичних шлюбних відносинах не перебуваю та не
перебував, ні з ким однією сімʼєю не проживаю та не проживав. Дітей не маю.
Оскільки являюсь непрацездатною особою - інвалідом другої групи з дитинства, потребую постійного утримання. В звʼязку з непрацездатністю батьків та відсутністю інших членів сімʼї першого ступення споріднення, єдиним членом сімʼї який згідно ст. 267 Сімейного кодексу України зобовʼязаний мене утримувати, є мій повнолітній брат (імʼя і т д)
У нас є батьки, пенсіонери, тобто непрацездатні, та не зобовʼязані за законом утримувати.

Під час консультації з юристом тцк, він дав зрозуміти що, непрацездатність батьків нічого не вирішує, тому буде 100% відмова, але можеш спробувати.

Питання:
1. Чи я маю право на відстрочку, згідно чинного законодавства ?
2. Якщо «так» і все одно буде відмова, які мої подальші дії? Оскаржувати відмову в суді на яких підставах?
11.08.2024 00:14 193

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
795 відгуків (794 +) (1 -)
Консультацій: 2031
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Згідно з пунктом 14 статті 23 вищезгаданого закону, не підлягають мобілізації військовозобов’язані -  члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я).

При цьому членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у т.ч. усиновлені.

А членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Отже Ви з братом - члени сім'ї другого ступеня спорідненості. В такому разі, Ви зможете отримати відстрочку по догляду за братом, якщо у нього (брата) немає членів сім'ї першого ступеня споріднення, або ж якщо такі члени сім'ї першого ступеня спроріднення самі потребують постійного догляду, і є відповідний висновок МСЕК або ЛКК.

У брата є батько і матір (члени сім'ї першого ступеня споріднення), тому Ви зможете отриати відстрочку по догляду за братом тільки в тому випадку, якщо і батько і матір мають висновки ЛКК (або МСЕК) про неохідність постійного догляду.

Той факт що батьки є пенсіонерами - на жаль, не впливає на можливість отримання відстрочки. За теперішнім законодавством непрацездатність батьків недостатня підстава для вашої відстрочки.

Тому юрист ТЦК надав вам абсолютно вірну відповідь.

Що можна зробити:

Згідно з пунктом 10 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають мобілізації військовозобов'язані - опікуни особи, визнаної судом недієздатною.

Тобто для отримання відстрочки вам необхідно встановити опіку над братом.

Для оформлення опіки потрібно оформити документи, одним з яких є рішення суду про визнання особи недієздатною - адже тільки над недієздатною особою можна встановити опіку.

Куди подавати заяву про визнання брата недієздатним - Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання брата.

Що потрібно надати до суду, окрім самої заяви - У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 3 ст. 297 ЦПК України).

Хто може подати заяву - члени її сім’ї, близькі родичі, незалежно від їх спільного проживання, орган опіки та піклування, психіатричний заклад (ч. 3 ст. 296 ЦПК України).

Щодо якої особи можна подавати таку заяву - тільки якщо є обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 3 ст. 297 ЦПК України).

Як розглядаються такі справи - Справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Строк розгляду судом заяви про встановлення опіки - не пізніше ніж за місяць з моменту, коли в орган опіки та піклування подали заяву про потребу встановлення опіки.

Документи, що потрібні як для суду, так я для органу опіки - ваша заява про встановлення опіки; акт обстеження умов життя брата; довідка про стан здоров'я брата; довідка про Ваш стан здоров'я; акт перевірки ваших умов проживання; довідка лікувальної установи про те, що в Вашій сім'ї немає осіб з захворюваннями, що перешкоджають влаштуванню до Вашого житла брата (тобто після встановлення опіки брат повинен проживати в вашій квартирі, площа квартири повинна дозволяти збільшення кількості проживаючих, в вашій сім'ї не повинно бути осіб з психічними вадами та з інфекційними хворобами).

І тільки після того, як суд визнає брата недієздатним, і визнає вас опікуном брата, Ви зможете подати до ТЦК заяву про відстрочку, та отримати таку відстрочку.

___

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram