Відстрочка по догляду за мамою

Потрібна інформація про документи які необхідно надати для тцк з врахуванням постанови 560 кабінету міністрів .Мама з інвалідністю 2ї групи,без чоловіка, один син

11.08.2024 13:33 209

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 1 рік
77 відгуків (77 +) (0 -)
Консультацій: 237
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Ваша підстава для відстрочки від призову на військову службу передбачена пунктом 13 ч. 1 ст. 26 ЗУ "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку:
які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю

Відповідно до Порядку №560, до заяви про відстрочку від призову Вам потрібно додати:
- свідоцтво про народження,
- довідка до акту огляду МСЕК або посвідчення,
- акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у

*на практиці можуть попросити копії паспортів та податкових кодів (Ваш та мами), але це не передбачено Порядком №560

Як вбачається з вищевикладеного, законом не вимагається підтвердження факту догляду, у той час як підзаконний нормативно-правовий акт (Порядок №560) фактично встановлює додаткові вимоги до даної підстави для відстрочки — підтвердження догляду.

Однак, станом на сьогодні Акт потрібен.

Згідно Порядку №560, вказаний Акт робиться через ТЦК. Між тим, є випадки, коли Акт видавали органи місцевого самоврядування (соціальні служби). Доцільніше розпочати з них.

Документи Ви маєте подати особисто, при цьому законом не передбачено особистої присутності (подача документів особисто). Є випадки, коли ТЦК приймають заяву на відстрочку з додатками поштою (рекомендований лист з описом вкладення). У цьому випадку потрібно завірити копії документів у нотаріуса.

Найбільш пріоритетний варіант — подати документи, прибувши в ТЦК. Згідно Порядку №560, після подання заяви на відстрочку, Вас не можуть направити на ВЛК. Тим більше, перед призовом кожного військовозобов`язаного мають бути перевірені підстави для відстрочки.

Посилання на зразок заяви (затверджений Порядком 560) https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/117/f535568n414.docx

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram