Повернення надміру виплат ВПО у звʼязку з наявністю житла

До мене звернулися з соцслужби з вимогою повернути надміру сплачені кошти допомоги ВПО у звʼязку з наявністю житла.

Я ВПО з серпня 2022 р. Також маю інвалідність 2 групи. Одна неповнолітня дитина та лві повнолітніх, одна з яких студентка.

Спочатку звернулися у звʼязку з придбанням квартири в Одеській області площею 36 кв. м. у травні 2023 р. Але запропонували надати документи неповнолітньої дитини щоб використати той аргумент що площа не перевищує 13 кв. м на людину. Документи прийняли, сказали що все в порядку.
Тепер звʼязалися зі мною знову у звʼязку з наявністю житла площею 160 кв. м. у дружини яке було придбано ще до війни ( у 2021 р. ) теж в Одеській області. Житло в нежилому стані від забудовника та непридатно для проживання.

Підкажіть, чи дійсно я та моя дружина маємо повернути допомогу впо за минулі 12 місяців. Чи є якісь механізми цього уникнути.

19.08.2024 15:58 149

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 1 рік
78 відгуків (78 +) (0 -)
Консультацій: 240
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Скоріш за все, органи місцевого самоврядування керуються пунктом 7 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, які затверджені Постановою Кабінету міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332, допомога не призначається/не виплачується внутрішньо переміщеній особі, яка вперше звертається за її призначенням, починаючи з 1 серпня 2023 р., якщо протягом трьох місяців перед зверненням або під час її отримання:

внутрішньо переміщена особа, яка звертається за допомогою на проживання або є отримувачем допомоги, на 1 число місяця, з якого призначається допомога, або на 1 число кожного місяця, в якому отримується допомога, має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташоване на територіях, не включених до переліку територій, або територіях, включених до переліку територій, щодо яких визначено дату завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації (крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що документально підтверджується органом місцевого самоврядування, або інформації (за технічної можливості), внесеної до Реєстру пошкодженого та знищеного майна, або житлового приміщення (частини житлового приміщення площею менш як 13,65 кв. метра на одного члена сім’ї), або житлового приміщення (частини житлового приміщення, придбаного за кошти, отриманого на підставі договору кредиту, якщо перший внесок, сплачений уповноваженою особою або отримувачем, становив менш як 100 тис. гривень).

Ч. 3 ст. 368 ЦК України встановлює, що майно, набуте подружжям у шлюбі є їх спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором, або законом.

Як бачимо, з переліку підстав є виняток - крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що документально підтверджується органом місцевого самоврядування.

Ймовірніше, мова йшла про пошкоджене житло від бойових дій, але прямо про це не передбачено. Тобто, у Вашому випадку немає прямої заборони, можете запитати в органі місцевого самоврядування, що Вам потрібна відповідно довідкеа. 

Це один з можливих варіантів вирішення проблеми, однак ймовірніше органи місцевого самоврядування Вам відмовлять і в рази не повернення у добровільному порядку відповідних сум, будуть звертатись з позовною заявою до Вас.

Відповідно до ст. 1215 ЦК України не підлягає поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

Необхідно було врахувати правовий висновок, викладений у постанові Верховного Суду України від 05.09.2019 по справі №750/2115/17 а саме: правильність виконаних розрахунків, за якими була проведена виплата, а також добросовісність набувача презюмуються, отже, зазначене у статті 1215 ЦК України майно підлягає поверненню у разі наявності цих фактів в їх сукупності.

У даній справі відсутня сукупність вказаних фактів, оскільки рахункової помилки зі сторони держоргану допущено не було, у той же час з Вашої сторони - недобросовісність відсутня.

Ви можете використовувати вищенаведені аргументи, однак враховуйте, що в останні роки держава почала прискипливо ставитись до випадків повернення начебто помилково сплачених бюджетних коштів. З даного приводу навіть починають кримінальні провадження за ст. 190 КК України (шахрайство), більшість вироків по яких закінчується угодою обвинуваченого з прокурором та штрафом або "умовним" терміном, або ж звертаються до суду з вимогою стягнути помилково сплачені кошти.

При цьому суди стають на сторону органів місцевого самоврядування, як результат - потрібно сплачувати ще додатковий судовий збір.

Якщо у Вас будуть додаткові запитання - напишіть мені у будь-який месенджер 073. 171 07.56

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram