Продаж або експлуатація авто яке оформлено на неповнолітню дитину.

Доброго дня, таке запитання на дитину у спадок оформили автомобіль. Дитині зараз 15 років, а так як ми проживаємо у Австрії та в нас вже є два авто, то виникає питання що з ним робити.
Перше питання чи можемо ми виїхати у Австрії, оформити на цей автомобіль автоцивілку, зелену карту ?
Друге питання як її продати? Через опікунську раду поки ми зробимо всі документи дитині вже буде 18 і авто втратить половину своєї вартості. Чи можливо якось по довіреністі?

29.08.2024 12:46 101

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 1 рік
78 відгуків (78 +) (0 -)
Консультацій: 240
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Частиною першою статті 1274 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом. До спадкування за заповітом можуть запрошуватися не тільки спадкоємці, які зазначені в заповіті, а й спадкоємці за правом на обов'язкову частку.

Тобто, якщо на неповнолітнього ще не оформлена спадщина і хтось з батьків також є спадкоємцем за заповітом - неопвнолітній може відмовитись від спадщини і інші спадкоємці (спадкоємець) успадкує автомобіль.

Якщо ж спадщина вже оформлена, то можливість продати такий автомобіль без органу опіки є тільки у випадку продажу шляхом передачі новому власнику техпаспорту (тобто, без оформлення договору купівлі-продажу). Інколи покупців такі варіанти влаштовують.

Оформити на такий автомобіль страхування та зелену карту, звісно, можливо. Страховий поліс оформлюється . До керування ТЗ допускаються всі особи, що це роблять на законних підставах. Для оформлення потрібно: техпаспорт на авто, ІПН та дані по посвідченню водія або по закордонному паспорту.

Через орган опіки такий дозвіл не робиться довго, цілих три роки. 

Можна спробувати такий варіант: надаєте довіреність або укладаєте договір з адвокатом на представлення Ваших інтересів та інтересів дитини. Довірена особа, перебуваючи в Україні, вирішує питання з органом опіки щодо надання дозволу на продаж авто або оформлення довіреності. Потім через довірену особу продаєте авто. У цьому варіанті потрібно контактувати з місцевим органом опіки - у кожного органу місцевого самоврядування, залежно від області, може бути свій підхід до вирішення однакових питань, тому краще уточнити. 

Якщо у Вас виникнуть додаткові запитання - напишіть мені у будь-який мессенджер 073. 171 07. 56

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Ігор Шиян
    Ігор Шиян
    2 тижні

    Дякую за відповідь та запропоновані варіанти. Можливо вам, або іншим людям знадобиться ця інформація. Органи опіки приймають один раз на тиждень (Одеса), ми спробували два тижні до них попасти, але далі вхідних дверей ми не пройшли(

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram