Громадянин України загинув на війні. З близьких родичів мати і рідна систра громодянки РФ.

Загинув близький друг на війні.
Він: Громадянин України. З близьких родичів мати і рідна сестра громадянки РФ.
Залишились грощі на картці та квартира.
Заповіт він не оформлював. Але я знаю, що він хотів би передати своє майно своїй матері.
Хочу допомогти в цьому.
Які є шляхи вирішення цього питання?
Хто може узятися?

31.08.2024 18:44 91

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
164 відгука (163 +) (1 -)
Консультацій: 872

Вітаю!

Наразі закон забороняє вчиняти нотаріальні дії за участі громадян РФ. Навіть якщо громадянин Росії стоїть першим у черзі на спадкування або на його користь складено заповіт – отримати спадщину в Україні він не зможе.

В перші дні війни Парламентом та Урядом України розроблено зміни до законодавства, які будуть відповідати сучасним реаліям війни.

Для цього було ухвалено низку нормативно-правових актів, які забороняють укладення будь-яких документів на території України для громадян Росії.

А саме, Постановою Кабінету Міністрів України №164 від 28 лютого 2022 року передбачається, що на час дії воєнного стану забороняється вчинення будь-яких нотаріальних дій за зверненням громадян Росії та юридичних осіб.

Це означає, що громадяни країни агресора не можуть вчиняти жодної угоди, яка підлягає нотаріальному посвідченню. Сюди відносяться я договори купівлі-продажу, дарування, міни та інші. При посвідченні правочинів нотаріуси повинні враховувати зазначену Постанову та відмовляти у посвідченні таких угод.

І це не єдиний законодавчий акт, який обмежує оформлення документів громадянами Росії в Україні.

Ще одним не менш важливим нормативним документом є прийняття Постанови Кабінетом Міністрів України № 187 від 03 березня 2022 року. Цією Постановою передбачається, що виконання будь-якого договору стороною якого є громадянин Росії, або юридична особа, яка має відношення до РФ забороняється. Такі договори будуть визнаватися нікчемними.

Тобто, якщо аналізувати положення законодавства України, прийнятого після 24 лютого 2022 року, можна побачити, що будь-які документи для громадян Росії в Україні не можуть бути оформлені.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram