Збанкрутування агро підприємства та його викуп, нові умови оренди паїв

Доброго дня!
Агрофірма, де моя мама є власником земельного паю, який знаходиться в оренді цієї агрофірми, збанкрутувала.
Новий власник пропонує власникам паїв підписати новий договір оренди, де міститься умова про продаж ділянки при невиконанні якихось умов власником, зокрема, через несплату податків колишнім власником. Нова агро фірма була зарєстрована в Києві 17 днів тому, ділянка знаходиться в Одеський області. Представник нового власника проводив збори з власниками паїв та непрямо натякнув на примусовий викуп ділянки.
Питання: як перевірити правомірність нового власника? Чи можливі операції з земельними паями під час воєнного стану? Куди звернутися для перевірки законності дій нового власника - поліція або ДБР?
13.09.2024 17:07 60

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
164 відгука (163 +) (1 -)
Консультацій: 873

Вітаю!

1. ВСЮ ВІДКРИТУ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ЮРИДИЧНУ ОСОБУ ВИ МОЖЕТЕ ОТРИМАТИ ЗА ДОПОМОГОЮ "ОПЕНДАТАБОТА":

https://opendatabot.ua/open/edr

А САМЕ ВИ ОТРИМАЄТЕ:

Витяг з ЄДР містить загальну відкриту інформацію про ФОП або юридичну особу, а саме: назву, код, адресу, дату реєстрації, інформацію про керівника та засновників, види діяльності, інформацію про взяття на облік у податкових органах та органах статистики, інформацію про статус, контактну інформацію. Отримати витяг з ЄДР можливо за допомогою чатботу Опендатабот. Для його отримання необхідно направити чатботу ІПН для ФОП або код ЄДРПОУ для юридичної особи. Після цього необхідно натиснути на кнопку Витяг з ЄДР та чатбот сформує відповідне посилання на витяг.

ТАКОЖ ЦЕ МОЖЛИВО ЗРОБИТИ ЗА ДОПОМОГОЮ  -  

Безкоштовний пошук відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) здійснюється відповідно до статті 11 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» 

https://online.minjust.gov.ua/edr-search/#:~:text=%D0%9F%D0%BE%D1%88%D1%83%D0%BA%20%D0%B2%20%D0%84%D0%94%D0%A0%20%2D%20online.minjust.gov.ua&text=%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D0%BF%D0%BE%D1%88%D1%83%D0%BA%20%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B9%20%D1%83%20%D0%84%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83,%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B1%2D%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%94%D0%BC%D1%86%D1%96%D0%B2%20%D1%82%D0%B0%20%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D1%85%20%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%8C%C2%BB

2.

Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом УкраїниЦивільним кодексом УкраїниЗаконом України "Про оренду землі" (далі - Закон), іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до діючого законодавства України, підставами заміни сторін у договорі оренди землі можуть бути:

  • правонаступництво (успадкування права оренди, перехід права оренди в зв’язку із реорганізацією юридичної особи);
  • передача прав за правочином (заміна орендаря у договорі оренди на підставі договору купівлі-продажу права оренди).

ЯКЩО НОВИЙ ВЛАСНИК Є ПРАВОНАСТУПНИКОМ ЗБАНКРУТІЛОГО ОРЕНДАРЯ, ТО ДО НЬОГО ПЕРЕХОДЯТЬ ВСІ ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ОСТАННЬОГО.

При реорганізації юридичної особи виникає правонаступництво щодо всіх зобов'язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників (ст. 104 Цивільного кодексу України). При реорганізації юридичної особи орендаря всі права та обов’язки за договором оренди переходять до нового орендаря – юридичної особи, яка створена в результаті реорганізації.
При реорганізації юридичної особи – орендаря, зміни власника земельної ділянки та в інших випадках передбачених законодавством, правонаступнику чи новому власнику земельної ділянки необхідно звернутися із клопотанням до відповідного органу місцевого самоврядування чи виконавчої влади або власника земельної ділянки про внесення змін до договору оренди земельної ділянки в частині заміни сторін договору у зв’язку із зміною орендаря чи орендодавця земельної ділянки (лист Держкомзему України від 21.12.2009 за № 23382/17/7-09).

ВОЄННИЙ СТАН НІЯК НЕ ВПЛИНУВ НА ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ОРЕНДОДАВЦЯ ЗЕМЛІ ТА ОРЕНДАТОРА ЗЕМЛІ.

3.

Нормативна база

Примусове відчуження земельної ділянки,  інших об'єктів  нерухомого майна, що на них розміщені із мотивів суспільної необхідності – це перехід права власності на земельні ділянки, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, до держави чи територіальної громади з мотивів суспільної необхідності за рішенням суду (стаття 1 Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» (далі - Закон).

Суспільна необхідність - обумовлена загальнодержавними інтересами або інтересами територіальної громади виключна необхідність, для забезпечення якої допускається примусове відчуження земельної ділянки, інших об'єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, у встановленому законом порядку.

Тобто без рішення суду відібрати в людини земельну ділянку, право власності на яку вона оформила в належний спосіб, ніхто не може.

Примусове відчуження з мотивів суспільної необхідності можливе лише земельних ділянок, які перебувають у приватній власності фізичних чи юридичних осіб. Таке відчуження є підставою припинення права приватної власності на землю та виникнення права комунальної чи державної власності на відчужену земельну ділянку. Підставою для примусового відчуження з мотивів суспільної необхідності є неотримання згоди власника земельної ділянки на її викуп для суспільних потреб.

Принципи відчуження об'єктів права приватної власності для суспільних потреб:

  • Особи не можуть бути протиправно позбавлені права приватної власності на земельні ділянки.
  • Викуп чи примусове відчуження допускається на підставі та в порядку, встановлених цим Законом.
  • Викуп земельних ділянок може здійснюватися за умови відшкодування їх вартості відповідно до закону.
  • Викуп земельних ділянок, примусове відчуження земельних ділянок здійснюються як виняток з дотриманням вимог екологічної безпеки, із забезпеченням подальшого раціонального використання земельних ділянок.
  • Викуплена або примусово відчужена земельна ділянка не може бути передана в користування або у власність фізичній чи юридичній особі для цілей, не пов'язаних із забезпеченням суспільних потреб .
  • Примусове відчуження земельної ділянки здійснюється за умови надання її власнику відповідно іншої рівноцінної земельної ділянки, якщо інше не погоджено з власником відчужуваної земельної ділянки.

Примусове відчуження житлового будинку у зв'язку з викупом або примусовим відчуженням земельної ділянки здійснюється за умови надання його власнику у власність іншого благоустроєного житлового будинку з дотриманням вимог, передбачених житловим законодавством, якщо інше не погоджено з власником відчужуваного житлового будинку.

Ініціатива щодо викупу майна може належати лише:

♦ органам виконавчої влади;
♦ органам місцевого самоврядування;
♦ спеціальним адміністраціям щодо управління територіями та об'єктами природно-заповідного фонду;
♦ особам, які отримали спеціальний дозвіл (ліцензію) на користування надрами;
♦ підприємствам, які здійснюють будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію, експлуатацію об'єктів транспортної та енергетичної інфраструктури, захисних гідротехнічних споруд і які погодили місце розташування таких об'єктів (частина перша статті 10 Закону).

УВАГА!!!

Власникам сертифікатів на право земельного паю потрібно встигнути оформити право власності на земельну ділянку до 2025 року, оскільки після 1 січня 2025 року незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними і передані у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані. Як оформити права власності на земельну ділянку (пай), розповіла фахівчиня Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Право на земельний пай засвідчується сертифікатом. Його власник має право володіти та користуватися своїм паєм. Так як сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу в умовних кадастрових гектарах і вартість (у гривнях).

Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай), вам необхідно здійснити такі дії:

  • звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради із письмовим клопотанням про передачу у власність відповідної земельної ділянки та надання дозволу на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). До заяви необхідно додати: копію сертифікату на земельну частку (пай).

  • після отримання рішення сільської, селищної, міської ради необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

  • за результатами розробки вказаної проектної документації потрібно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру. За результатами реєстрації видається Витяг з Державного земельного кадастру.

  • після того, як ви отримали Витяг з Державного земельного кадастру, вам необхідно звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради для затвердження проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для оформлення земельної ділянки у власність;

  • із рішенням про затвердження проектної документації необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримати Витяг про державну реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку(пай).

ЯКЩО ОПЕНДАР БУДЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ПРОТИПРАВНІ ДІЇ - ЗВЕРТАЙТЕСЬ ІЗ ЗАЯВОЮ ДО ПОЛІЦІЇ. 

ЗА ЗАХИСТОМ СВОЇХ ПРАВ ВИ МОЖЕТЕ ЗВЕРНУТИСЯ ДО СУДУ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram