Продовження інвалідності на час військового стану

Чи продовжується автоматично інвалідність під час дії військового стану на території України?
Згідно постанови КМУ від 30.03.2022 №390 були внесені зміни до постанови КМУ від 8 березня 2022 р. № 225 "Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України". https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/225-2022-%D0%BF#Text
Також цікавить чи автоматично продовжується дія індивідуального плану реабілітації особи з інвалідністю?
14.09.2024 15:34 116

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
797 відгуків (796 +) (1 -)
Консультацій: 2035
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Щодо продовження інвалідності під час воєнного стану:

Строк дії інвалідності не продовжується автоматично. Тут є певні нюанси: згідно пункту 3 постанови КМУ № 225 від 08.03.2022 року, повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення осіб з інвалідністю лікарсько-консультативною комісією на МСЕК.

Тобто якщо ЛКК (лікарсько-консультативна комісія) не може направити особу з інвалідністю на МСЕК, то строк дії інвалідності буде продовжено до кінця війни. 

Наприклад: людина знаходиться на тимчасово окупованій території; проживає в зоні бойових дій; виїхала і знаходиться за кордоном.

Це не виключний перелік підстав - можуть бути й інші. 

Якщо ж особа звертається до МСЕК для встановлення інвалідності вперше, але не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, то така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

Але якщо особа проживає наприклад, в Києві, і ніщо не заважає їй за направленням ЛКК пройти МСЕК, то звісно що такій особі інвалідність не буде продовжена автоматично до кінця війни.

Щодо програми реабілітації:

У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію,  його індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.

Тобто необхідно довести, що особа з інвалідністю не може (не має можливості) пройти МСЕК, і тоді індивідуальна програма реабілітації продовжується до закінчення воєнного стану.

При цьому слід зазначити, що законодавтсвом не встановлено порядок та умови доведення факту неможливості проходження МСЕК, отже достатньо подати відповідну заяву і зазначити, що в зв'язку з такими-то обставинами особа з інвалідністю не може пройти МСЕК і просить продовжити ... (строк дії інвалідності/індивідуальну програму реабілітації).

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram