Відмова у складанні акту встановлення факту здійснення догляду

Вітаю пані Марино.
Студент отримав відстрочку про що вже є відомості в Резерв+.
Наразі планує супроводити особу з інвалідністю І групи (бабусю) за кордон. Звернулись до відділу соціального захисту держадміністарції, прийшла відмова.
В Відмові написано: що для складання акту встановлення факту здійснення догляду потрібна документальне підтвердження факту догляду: отримання компенсації чи надбавки такою особою.
Посилаються на п. 2-1 Правил перетину кордону. Але, там вказано або довідка або акт (абз.5). Чи правомірна відмова? Що далі робити? Дякую

23.09.2024 12:54 106

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
806 відгуків (805 +) (1 -)
Консультацій: 2073
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Потрібно бачити саму відповідь. Попередньо, з цієї інформації що Ви надали в запиті,  вбачається, що з боку відділу соц.захисту є порушення та невірне трактування положень Правил перетину кордону.

Так, згідно з абз. 5 п. 2-1 Правил перетину кордону (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#top), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Тобто, підставою для виїзду за кордон є наявність одного з документів:  або документ про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд АБО документів, що підтверджують інвалідність та акта встановлення факту здійснення догляду.

Отже, за вказаним вище пунктом Правил, Акт про встановлення факту здійснення догляду  є самостійним документом та складається незалежно від того, чи потребує особа з інвалідністю І або ІІ групи такого догляду, а також незалежно від наявності чи відсутності документу  про здійснення догляду та отримання компенсацій, надбавки чи допомоги.

Таким чином, сам факт  звернення особи якій встановлена інвалідність або особи, яка здійснює за ним догляд, вже є достатньою підставою для складання Акту встановлення факту здійснення догляду.

У заявника однозначно є підстава для оскарження такого рішення. Скину Вам зразок скарги, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram