Рішення ВЛК

При визначеному діагнозі: неускладнена венозна агінома правої скроневої потиличної ділянки, Архиїдальна кіста лівої скроневої частки та ЗЧЯ без об`ємного впливу, Аномалія Арнольда Кіарі 1ст., Енцефолопатія 1ст., зміни генеза зі стійким цефалгічним синдромом, вестибулопатією. Поширений остерахандроз хребта з переважним враженням шийного та поперекового відділу хребта, протрузії МХД С3, С4, С5, С4, L3,L4, з вторинним радикулярним синдромом.
При даному діагнозі яке рішення може прийняти ВЛК?
26.09.2024 22:35 122

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 5 років
805 відгуків (804 +) (1 -)
Консультацій: 2050
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з тими захворюваннями, які наявні в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402.

Зараз практично всі статті Розкладу хвороб розподілені на такі пункти:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;

в -- придатні до служби.

Тепер по вашим захворюванням:

1.Енцефалопатія 1 ст: це стаття 21 Розкладу хвороб.

Як зазначено в Поясненні до застосування статті 39, до пункту «а» належать: розсіяний склероз, хвороба Паркінсона, аміотрофічний бічний склероз, лейкодистрофія, церебральний ліпідоз, хорея Гентінгтона, торсійна дистонія, атаксія Фрідрейха, спинально-м’язова атрофія, сірінгомієлія з різко вираженими порушеннями трофіки, тяжкі форми мієлопатії, дитячий церебральний параліч та інші паралітичні синдроми.

Енцефалопатія не входить до цього переліку, отже статтю 21-а вам не встановлять. 

до пункту «б» належать хвороби, перебіг яких характеризується повільним (протягом 1-2 років) прогресуванням симптомів (повільно прогресуюча сірінгомієлія з вираженою атрофією м’язів та помірним розладом чутливості, краніостеноз із синдромом внутрішньочерепної гіпертензії тощо) при помірному порушенні функції.

до пункту «в» належать: хвороби нервової системи, які повільно прогресують протягом тривалого часу (більше двох років), коли об’єктивні ознаки виражені незначно (незначно виражений розлад чутливості, без атрофії м’язів та трофічних розладів).

Враховуючи такі визначення, за діагнозом "енцефалопатія І ст" ВЛК встановить статтю 21-в, придатний до служби.

2. Аномалія Арнольда Кіарі 1ст. - відустнє в Розкладі хвороб, тому тут більш важлива не назва цього захворювання, а його вплив на інші життєво важливі органи та на загальний стан організму. Якщо зазначене захворювання супроводжується больовим синдромом та неврологічними порушеннями, необхідно проводити лікування (хірургічне), бо хвороба буде прогресувати.

3. Цефалгія - це звичайний головний біл, сама по собі ця проблема відсутня в Розкладі хвороб. Результатом цефалгії повинно бути комплексне медичне обстеження задля виявлення причин та щоб виключити більш складні захворювання. Але на висновок ВЛК цефалгія ніяк не впливає.

4. Вестибулопатія: це порушення нормальних функцій вестибулярного апарату. Стаття 35 Розкладу хвороб.

В даному випадку все залежить від тяжкості розладів: стійкі вестибулярно-вегетативні розлади тяжкого ступеню означають пункт "а" статті 35, тобто особи з таким діагнозом непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку. А вестибулярно-вегетативні розлади середнього та легкого ступеня тяжкості означають пункт "б" статті 35, що озачає повну придатність до служби. У вас нічого не сказано про ступінь тяжкості, тому з великою ймовірністю буде стаття 35-б, придатний.

5. Остеохондроз: тільки якщо б він був зафіксований у всіх відділах хребта, тільки тоді можна було б сподіватися за певних умов на статтю 64-б, обмежена придатність. У вас тільки два відділи уражені - шийний та поперековий, без груудного, тому це стаття 64-в, придатний до служби.

6. Протрузії: стаття 64-в, придатний до служби.

7. Венозна ангіома - у вас вона неускладнена, це доброякісна пухлина, стаття 10-в, придатний до служби.

8. Арахноїдальна кіста - тут також важлива не назва, а впилив на інші органи, так як в більшості випадків арахноїдальна кіста виникає як результат важких захворювань, наприклад запалення оболонок головного та спинного мозку.

9. черепно-мозкова травма - це стаття 75 Розкладу хвороб. Ступінь придатності до служби залежить від ступеню порушення функцій внаслідок ЧМТ. Якщо наслідки травми незначні, і немає ознак підвищення внутрішньочерепного тиску, то ВЛК встановить статтю 75-в, придатний до служби. Якщо ж відбулося ураження черепно-мозкових нервів з помірними порушеннями функцій, тоді це стаття 75-б, обмежена придатність. 

10. Радикулярний синдром - стан, що супроводжується болями в результаті ураження корінців спинномозкових нервів (радикуліт) або поєднаного ураження спинномозкових утворень і їх корінців (радикулоневрит).

Це стаття 23 Розкладу хвороб. Якщо він супроводжується тяжким та стійким больовим синдромом з вираженими руховими та/або вегетативно-трофічними порушеннями, тоді це стаття 23-а, непридатний до служби. Якщо ж він НЕ супроводжується больвим синдромом, але при цьому є хронічні рецидиви, тоді це стаття 23-б, обмежена придатність.

Висновок: у вас є шанси отримати висновок ВЛК про обмежену придатність, тобто про службу у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, та охорони.

Якщо щось незрозуміло - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram