Консультація щодо оплати теплопостачання від "КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО"

Питання стосовно оплати послуг постачання теплової енергії від підприємства "КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО".

Маємо в наявності цокольні приміщення в місті Києві обладнані індивідуальними тепловими лічильниками. Протягом зимового періоду температура в приміщеннях є досить комфортною, тому опалення не вмикається, а показники лічильників залишаються на нульовому рівні. Крім того, батареї в приміщеннях було демонтовано.

Незважаючи на відсутність споживання тепла, "КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО" виставляє значні рахунки, аргументуючи це наявністю мінімального обов’язкового платежу, який має бути сплачений навіть при нульовому споживанні теплової енергії.

Просимо вас надати правову консультацію з наступних питань:

Чи маємо ми законне право відмовитися від послуги постачання теплової енергії, враховуючи відсутність споживання?
Чи є можливість сплачувати виключно за фактичне споживання тепла, згідно з показниками лічильника?
Які правові механізми можна використати для зменшення суми рахунків або коригування мінімального платежу?
16.10.2024 10:45 48

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 5 років
807 відгуків (806 +) (1 -)
Консультацій: 2063
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Вказані питання врегульовані постановою Кабміну № 830 від 21.08.2019 року "Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії".

Так, в розділі Порядок оплати послуг, пункт 38, зазначено: Споживач не звільняється від оплати послуги у частині відшкодування витрат за частину обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення, який складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будинку та обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання (за наявності циркуляції), у разі відключення (відокремлення) його квартири або нежитлового приміщення від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання).

Тобто незалежно від того, є у вас батареї чи немає - Ви все рівно зобов'язані сплачувати за послуги в частині відшкодування витрат за частину обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення, який складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будинку та обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання.

Згідно пункту 31 Постанови, Вартістю послуги є встановлений відповідно до законодавства тариф на теплову енергію для споживача, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії.

Тобто навіть за нульового використання теплової енергії, Ви повинні сплачувати за виробництво, транспортування та постачання теплової енергії до вашого будинку. Взимку у ваших приміщеннях комфортно, бо решта будинку обігрівається тепловою енергією, яку постачає "КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО", і через стіни/стелю тепло від тих споживачів, у кого є батареї, потрапляє і до ваших приміщень.

Тому з теоретичної точки зору в діях постачальника немає порушень.

Але ж я не знаю - чи дійсно виставлені вам рахунки включають в себе тільки оплату за виробництво, транспортування, опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будинку, та забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання.

Щоб бути впевненим у вірності виставлених рахунків, Ви можете звернутися з письмовим запитом до "КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО", з проханням надати вам розрахунок, на підставі якого визначається кінцева сума в платіжці.

Якщо щось незрозуміло - пишіть на пошту ddmir@ukr.net

З повагою, адвокат Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram