Борг за комунальні послуги від Єврореконструкції

Доброго дня. Отримали борг на велику суму від постачальника Єврореконструкції за гарячу воду. Нам пояснили що суми повʼязані з тим що встановлений будинковий лічильник. Ми встановили індивідуальний лічильник , у вересні 2024 р. Але також нам повідомили що ще протягом 12 місяців будуть нараховуватись суми згідно будинкового лічильника. Хочемо отримати консультацію щодо правомірності таких нарахувань протягом року, чи є відповідний закон чи норма ? Дякую

16.10.2024 15:27 109

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 5 років
811 відгуків (810 +) (1 -)
Консультацій: 2071
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Згідно частини 1 статті 8 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" (далі - закон № 2119-VIII), Рахунки на оплату наданої комунальної послуги формуються виконавцем, на основі показань вузла комерційного обліку відповідної комунальної послуги згідно з вимогами статей 9-11 цього Закону.

Згідно частини 2 статті 9 закону № 2119-VIII, До встановлення вузла (вузлів) комерційного обліку обсяги споживання гарячої чи питної води визначаються за показаннями вузлів розподільного обліку, а у разі їх відсутності - за нормами споживання, встановленими органом місцевого самоврядування.

Загальний обсяг споживання гарячої або питної води у такій будівлі визначається як сума обсягу, визначеного за допомогою вузлів розподільного обліку та розрахункового обсягу, визначеного за нормою споживання для споживачів, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку.

стаття 10 закону № 2119-VIII: У будівлях обсяг відповідної комунальної послуги, визначений за допомогою вузла комерційного обліку, розподіляється між усіма споживачами з урахуванням показань вузлів розподільного обліку, приладів - розподілювачів теплової енергії відповідно до частин другої - четвертої цієї статті.

частина 3 статті 10: Обсяги спожитої у будівлі гарячої, питної води, визначені за допомогою вузлів комерційного обліку, розподіляються між споживачами з урахуванням того, що:

1) у разі якщо частина води була витрачена на полив клумб і газонів, прибирання місць загального користування тощо та/або гарячої води - на прибирання місць загального користування тощо, обсяг відповідно питної, гарячої води, що розподіляється між споживачами, зменшується на обсяг, витрачений на такі загальнобудинкові потреби, визначений на підставі показань відповідних вузлів обліку;

2) у разі якщо приміщення всіх споживачів у будівлі оснащені вузлами розподільного обліку гарячої, питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно гарячої, питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами відповідно до обсягу споживання за показаннями вузлів розподільного обліку.

Якщо виникає різниця між показаннями вузла комерційного обліку та обсягом гарячої, питної води, визначеним як сума показань вузлів розподільного обліку, така різниця розподіляється відповідно до методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг;

3) у разі якщо жодне приміщення у будівлі не оснащене вузлами розподільного обліку гарячої, питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно гарячої, питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами;

4) у разі якщо частина приміщень у будівлі оснащена вузлами розподільного обліку гарячої, питної води, а частина - не оснащена, обсяг відповідної комунальної послуги, спожитий споживачами у приміщеннях, оснащених вузлами розподільного обліку, встановлюється у розмірі, визначеному за допомогою таких вузлів, а загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно гарячої, питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби та споживачами у приміщеннях, оснащених вузлами розподільного обліку) розподіляється між споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами.

Мені невідомо, який варіант саме в вашому будинку: 2, чи 4. Отже, якщо це варіант 2 (всі квартири обладнані лічильниками): Ви як і всі інші співвласники сплачуєте по лічильнику, ваші показники сумуються, і якщо сотримана сума буде меншою ніж показник загальнобудинкового лічильника, то різниця ділиться на всіх співвласників згідно Методики https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1502-18#n15

Якщо це варіант 4 (є квартири з лічильниками, а є квартири без лічильників), тоді Ви сплачуєте тільки по показниках свого лічильника. Тут ваше головне завдання -вчасно знімати показники лічильника і передавати дані в обслуговуючу організацію.

Але ніде в Законі не вказано, що Ви повинні ще 12 місяців після встановлення лічильника платити не по власним показникам, а по показникам загального лічильника.

Зараз, в жовтні, Ви отримали платіжку за вересень. Саме у вересні Ви встановили лічильник. Тому теоретично вам можуть за вересень нарахувати по показниках загального лічильника - але тоді показники вашого лічильника повинні враховуватися тільки з жовтня - щоб не вийшло так, що у вересня Ви оплачуєте і по власному лічильнику, і по загальнобудинковому.

Якби Ви встановили лічильник 01 вересня, тоді навпаки - за вересень Ви повинні сплатити тільки по показниках власного лічильника, тобто 347,85 грн. 

Вам в платіжку добавили 2490,48 - це перерахунок. Тому важливо дізнатися - чи є у вашому будинку вже встановлені лічильники в інших квартирах? Бо чим більше квартир з лічильниками, тим більше платять ті квартири, в яких немає лічильників. В таких випадках складають показники квартирних лічильників, віднімають від показника загальнобудинкового лічильника, і різницю ділять на ті квартири, де лічильників немає. Але це також не дуже законно: на час воєнного стану вам повинні були нараховувати по нормам споживання, а не ділити різницю на кількість споживачів які без власних лічильників.

Отже, вам необхідно направити запит до обслуговуючої організації - як саме нараховувалися ці кошти, на підставі яких розрахунків. Також треба дізнатися про норму споживання, яка встановлена місцевою владою.

Якщо нададуть відповідь, що норма споживання встановлюється на підставі підрахунку загального обсягу спожитої у будівлі води, та розподіляється між споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами, і саме тому у вас такими темпами почав збільшуватися борг, тоді прийдеться писати заяву про перерахунок здійснених нарахувань, а якщо не допоможе - оскаржувати в суді.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram