Захист персональних даних під час обміну податковою інформацією між країнами-учасниками CRS

Дотримання принципу конфіденційності під час обміну податковою інформацією між країнами за стандартами AEOI.

17.10.2024 09:16 23

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
813 відгуків (812 +) (1 -)
Консультацій: 2091
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Інформація про банківські рахунки українців тепер буде майже  на кожному стовпі  після першого обміну податкової інформації в рамках CRS, який має відбувся 30 вересня цього року…..🤔 Такі висновки можна зробити після перших хвилин перегляду ютуб блогерів, які розповідають та залякують українців, які виїхали за кордон.

Чи справді так?  Ні, це не так.

Дотримання конфіденційності, захист фінансової (банківської) інформації  є основоположним принципом обміну податковою інформацією і забезпечується стандартом AEOI.

Звертаю увагу, що обмін інформації по банківським рахункам резидентів країн -учасниць CRS (Common Reporting Standard) здійснюється виключно в податкових цілях і ніяких інших.

За стандартом AEOI, існує два напрямки потоку інформації: один — від фінансових установ до податкового органу  та  від податкового органу до податкових органів іноземних юрисдикцій , і у зворотному напрямку для взаємного обміну.

Що це означає простими словами? Фінансова установа (банк) передає інформацію по рахунках свого клієнта (якщо  за перевіркою є всі ознаки наявності іноземного резидентства цього клієнта) до податкового органу, який в свою чергу передає цю інформацію до іноземного податкового органу.

Рух  податкової інформації між юрисдикціями здійснюється по спеціальному  каналу CTS, який має багаторівневі ступені захисту від витоку цієї інформації . 

Податкова, яка отримала інформацію в рамках CRS, обробляє та оцінює її виключно з податковою метою,  на предмет своєчасного та повного декларування доходів  резидентами та сплати  ними податків. Ця інформація не передається третім особам, особливо з автоматичною швидкістю як про це розповідають диванні блогери.

В залежності від отриманої інформації,  можуть наступати податкові наслідки у вигляді надсилання  податковим органом запитів до самого резидента для уточнення або надання інформації, або до податкового органу,  від якого була ця інформація отримана.

За Конвенцією про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах  (Convention on mutual administrative assistance in tax matters), податкова інформація, якою обмінюються сторони «shall be treated as secret», тобто з нею  мають поводитися як з таємною.

За Конвенцією, інформація в виняткових випадках може бути розголошена особам або органам (судовим, адміністративним чи наглядовим), які причетні до оцінки,  збору чи стягнення податків, при наявності для цього обґрунтованих підстав, які вказують на ймовірне ухилення від сплати податків чи порушення податкового законодавства країни резидентства.

Використання та розголошення  податкової інформації для інших цілей (не повязаних з податками), можливе в виключних ситуаціях та лише за дозволом компетентного органу країни, яка передала таку інформацію.

Компетентні органи країни учасників міжнародного обміну інформації дуже ретельно перевіряються Глобальним форумом з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей на дотримання країн умов конфіденційності та забезпечення захисту даних.

Отже,  дані про фінансові рахунки, які були передані в рамках міжнародного обміну податкової інформації є захищеними та конфіденційними, та  за межі податкового органу ( наприклад, в соціальні служби, джобцентри, префектури, міграційні органи тощо) не можуть передаватися (розповсюджуватися), адже ці дані  можуть бути використані виключно в податкових цілях і  в межах повноважень податкового органу.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram