мені надали відстрочку яка закінчується 9 листопада 2024. коли маю подати наново документи?

1) Мені надали відстрочку яка закінчується 9 листопада 2024. Коли можна наново подати документи? Тобто, чи можна подати раніше ніж відстрочка закінчиться, наприклад 01-11-2024? 2) Надати треба такий самий пакет документів як і в перший раз? 3) який термін надання відповіді буде? в перший раз був місяць. Примітка: відстрочка по догляду мами інваліду 2 групи; Тип відстрочки: п.13 ч.1 ст.23. 4) вони будуть наново звертатися в соц. службу?
20.10.2024 12:51 105

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 5 років
809 відгуків (808 +) (1 -)
Консультацій: 2066
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Вам надається відстрочка від громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Отже відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. В свою чергу, строк проведення мобілізації залежить від строку дії воєнного стану на території України. Указами Президента строк дії воєнного стану кожного разу продовжується на 3 місяці. Згідно останнього Указу Президента України № 469/2024 строк дії воєнного стану в Україні продовжили з  12 серпня 2024року строком на 90 діб, тобто до 09 листопада 2024 року. 

Саме тому ваша відстрочка має кінцевий термін дії 09 листопада 2024 року.

Коли можна подавати документи для продовження відстрочки:

відповідь на ваше питання знаходиться в пункті 60 Постанови КМУ № 560 від 16 травня 2024 року "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період":

для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії  ТЦК заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

Тобто строк дії воєнного стану спливає 09 листопада 2024 року. За декілька днів до цієї дати Президент видасть новий Указ, яким продовжить строк дії воєнного стану. Після того як цей Указ буде видано - можете подавати заяву. Раніше - не можна. Пізніше - можна.

2. Який пакет документів надавати: в принципі, такий же самий як і попереднього разу. Але в постанову 560 та в її додатки час від часу Кабмін вносить зміни. Станом на сьогоднішній день діє редакція додатку №5 від 16 серпня 2024 року. Тому перед поданням заяви бажано відкрити додаток №5 Постанови КМУ № 560, знайти там пункт 13 і глянути - чи нічого там не змінилося за той час поки у вас була відстрочка. Так само слід пам'ятати, що заяву необхідно подавати тільки по шаблону, розміщеному в додатку №4 постанови КМУ № 560, і останні зміни там були внесені також 16 серпня.

Так, згідно цих змін (абзац 2 пункту 56-1), Ви повинні зазначити у заяві (додаток 4) про відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а за умови наявності кількох військовозобов’язаних - додати заяву матері за формою згідно з додатком 15, в якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи, яку ваша мама обирає для здійснення свого утримання.

3. з моменту подання документів строк розгляду вашої заяви 7 днів. Як зазначено в пункті 60 постанови КМУ № 560, Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

Про прийняте комісією рішення вас повідомляють засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

Чекати місяць на рішення про надання відстрочки - це взагалі нонсенс. Тому якщо з моменту вручення листа з заявою пройшов тиждень, а відповіді немає, то телефонуйте в ТЦК, підганяйте їх, або ж одразу реєструйте скаргу в Міноборони (або усно на гарячу лінію або письмово на ел. пошту).

4. Як зазначено в постанові 560, для того щоб прийняти рішення Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

Тобто теоретично - так, мають право і можуть ще раз звернутися до соц.служби з відповідним запитом. 

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram