Несвоєчасне надання документу про відсрочку (освіта у ВНЗ)

Вітаю. Я студент ВНЗ України, 2 другий курс, 18 років. Під час війни отримав повістку на явку до військкомату, де виявилося, що я не здавав довідку про навчання у ВНЗ (не знав). Все таки здав справку, але робітник військкомату каже, що так як, я віддав довідку несвоєчасно, вона не буде діяти і в прописку записана не буде. Моє питання: в якому я статусі, чи маю я відсрочку?

28.04.2022 16:25 5865

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
98 відгуків (98 +) (0 -)
Консультацій: 250
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

На сьогодні в Україні відповідно до Указу Президента від 24.02.2022р. № 69/2022 проводиться загальна мобілізація. Порядок її проведення встановлений Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» № 3543 від 21.10.1993р. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text). Саме положення цього Закону визначають коло осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (тобто студенти).

Термін відстрочка від призову застосовується в іншому Законі -  "Про військовий обов’язок і військову службу". Цей Закон регламентує порядок призову осіб на строкову військову службу у мирний час.   

В цьому році призов на строкову військову службу не проводиться, у зв’язку із здійсненням загальної мобілізації.

Дійсно, Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 № 352 передбачений обов’язок студентів надавати щорічно до 1 жовтня довідку про навчання. Проте, недотримання цього обов’язку може мати негативні наслідки лише під час призову на строкову військову службу, якого, як я вже зазначав, в цьому році не буде.

Отже, оскільки наразі в Україні здійснюється загальна мобілізація, то право бути звільненим від мобілізації пов’язується саме з наявністю певного статусу (в Вашому випадку статусу здобувача вищої освіти), а не з тим, чи своєчасно Ви повідомили військомат (територіального центру комплектування та соціальної підтримки) про його наявність.

Таким чином відповідь на Ваше питання: ви маєте статус військовозобов’язаного, який не  підлягає призову на військову службу під час мобілізації, що наразі здійснюється в Україні.

В Вашому випадку рекомендую надати ще раз довідку про навчання до військомату з супровідним листом та отримати відмітку про таке надання або направити його поштою цінним листом з описом вкладення.

В подальшому будь-які дії та рішення військомату Ви матимете можливість оскаржити до військомату вищого рівня або до суду.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку