Несвоєчасне надання документу про відсрочку (освіта у ВНЗ)

Вітаю. Я студент ВНЗ України, 2 другий курс, 18 років. Під час війни отримав повістку на явку до військкомату, де виявилося, що я не здавав довідку про навчання у ВНЗ (не знав). Все таки здав справку, але робітник військкомату каже, що так як, я віддав довідку несвоєчасно, вона не буде діяти і в прописку записана не буде. Моє питання: в якому я статусі, чи маю я відсрочку?

28.04.2022 16:25 5779

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 244
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

На сьогодні в Україні відповідно до Указу Президента від 24.02.2022р. № 69/2022 проводиться загальна мобілізація. Порядок її проведення встановлений Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» № 3543 від 21.10.1993р. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text). Саме положення цього Закону визначають коло осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (тобто студенти).

Термін відстрочка від призову застосовується в іншому Законі -  "Про військовий обов’язок і військову службу". Цей Закон регламентує порядок призову осіб на строкову військову службу у мирний час.   

В цьому році призов на строкову військову службу не проводиться, у зв’язку із здійсненням загальної мобілізації.

Дійсно, Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 № 352 передбачений обов’язок студентів надавати щорічно до 1 жовтня довідку про навчання. Проте, недотримання цього обов’язку може мати негативні наслідки лише під час призову на строкову військову службу, якого, як я вже зазначав, в цьому році не буде.

Отже, оскільки наразі в Україні здійснюється загальна мобілізація, то право бути звільненим від мобілізації пов’язується саме з наявністю певного статусу (в Вашому випадку статусу здобувача вищої освіти), а не з тим, чи своєчасно Ви повідомили військомат (територіального центру комплектування та соціальної підтримки) про його наявність.

Таким чином відповідь на Ваше питання: ви маєте статус військовозобов’язаного, який не  підлягає призову на військову службу під час мобілізації, що наразі здійснюється в Україні.

В Вашому випадку рекомендую надати ще раз довідку про навчання до військомату з супровідним листом та отримати відмітку про таке надання або направити його поштою цінним листом з описом вкладення.

В подальшому будь-які дії та рішення військомату Ви матимете можливість оскаржити до військомату вищого рівня або до суду.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram