Дивіденди ТОВ на 3групі ЄП

Добрий день. Який порядок виплати дивідендів засновникам-фізичним особам-резидентам України від ТОВ третя група єдиного податку? Скільки та які подаки необхідно сплатити ТОВці та засновникам?

14.08.2022 12:44 784

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 243
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом (ч. 2 ст. 26 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»).

Згідно з п. 4 П(С)БО «Доходи» дивіденди – частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі в власному капіталі підприємства. Тобто нарахування дивідендів дозволяється лише в тому випадку, коли за даними бухгалтерського обліку отримано прибуток на певну дату.

Отже, для виплати дивідендів необхідно видати наказ про складання балансу на день закінчення кварталу, в якому відобразити прибуток. Скласти протокол (рішення) зборів учасників (учасника), які (який) за результатом розгляду балансу приймуть рішення про виплату дивідендів.

Під час виплати дивідендів підприємство, як податковий агент, з суму нарахованих дивідендів повинно утримати та перерахувати   до бюджету 9 % податку на доходи фізичних осіб (пп. 167.5.4 Податкового Кодексу України) та 1,5% військового збору (пп. 1.3 ч. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового Кодексу України).

Суми виплачених дивідендів та утриманих з них податків повинні бути відображені в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) га користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (Додаток 4 ДФ).

Якщо залишились питання, відповім за номером +380-50-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь відповідь буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку