Дивіденди ТОВ на 3групі ЄП

Добрий день. Який порядок виплати дивідендів засновникам-фізичним особам-резидентам України від ТОВ третя група єдиного податку? Скільки та які подаки необхідно сплатити ТОВці та засновникам?

14.08.2022 12:44 768

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 241
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом (ч. 2 ст. 26 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»).

Згідно з п. 4 П(С)БО «Доходи» дивіденди – частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі в власному капіталі підприємства. Тобто нарахування дивідендів дозволяється лише в тому випадку, коли за даними бухгалтерського обліку отримано прибуток на певну дату.

Отже, для виплати дивідендів необхідно видати наказ про складання балансу на день закінчення кварталу, в якому відобразити прибуток. Скласти протокол (рішення) зборів учасників (учасника), які (який) за результатом розгляду балансу приймуть рішення про виплату дивідендів.

Під час виплати дивідендів підприємство, як податковий агент, з суму нарахованих дивідендів повинно утримати та перерахувати   до бюджету 9 % податку на доходи фізичних осіб (пп. 167.5.4 Податкового Кодексу України) та 1,5% військового збору (пп. 1.3 ч. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового Кодексу України).

Суми виплачених дивідендів та утриманих з них податків повинні бути відображені в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) га користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (Додаток 4 ДФ).

Якщо залишились питання, відповім за номером +380-50-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь відповідь буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram