Зміна прізвища для дитини

Доброго дня! Є потреба змінити прізвище дитині 13 років (зараз на прізвищі батька). За згодою двох батьків. Чи повинно обов’язково це бути прізвище матері? Чи можна будь-яке? Який порядок і строк? Дякую!

05.09.2022 17:24 830

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

Дане питання регулюється частиною 4 статті 148 Сімейного кодексу України якою встановлено, що:

за заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.

Таким чином, у вашій ситуації, за спільною заявою батьків прізвище дитини може бути змінено на прізвище другого з батьків (тобто, на прізвище мами).

Відповідно до пункту 1.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання (далі - Правила): внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

Тобто, звернутись буде треба до місцевого відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно до пункту 2.13.8 пункту 2.13 Правил:

підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: заява про зміну прізвища малолітньої дитини обох батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, та згода дитини віком від семи до чотирнадцяти років, якій при державній реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, згідно з частиною четвертою статті 148 Сімейного кодексу України за формою, наведеною в додатку 5.

Посилання на додаток 5: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/99/f342190n1080.doc

Відповідно до пункту 1.10 Правил: питання про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання розглядається у строк, що не перевищує трьох місяців, з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Отже, зверніться до місцевого відділу реєстрації актів цивільного стану і вам там допоможуть скласти відповідну заяву та згоду дитини на зміну прізвища.

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку