Зміна прізвища для дитини

Доброго дня! Є потреба змінити прізвище дитині 13 років (зараз на прізвищі батька). За згодою двох батьків. Чи повинно обов’язково це бути прізвище матері? Чи можна будь-яке? Який порядок і строк? Дякую!

05.09.2022 17:24 818

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

Дане питання регулюється частиною 4 статті 148 Сімейного кодексу України якою встановлено, що:

за заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.

Таким чином, у вашій ситуації, за спільною заявою батьків прізвище дитини може бути змінено на прізвище другого з батьків (тобто, на прізвище мами).

Відповідно до пункту 1.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання (далі - Правила): внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

Тобто, звернутись буде треба до місцевого відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно до пункту 2.13.8 пункту 2.13 Правил:

підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: заява про зміну прізвища малолітньої дитини обох батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, та згода дитини віком від семи до чотирнадцяти років, якій при державній реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, згідно з частиною четвертою статті 148 Сімейного кодексу України за формою, наведеною в додатку 5.

Посилання на додаток 5: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/99/f342190n1080.doc

Відповідно до пункту 1.10 Правил: питання про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання розглядається у строк, що не перевищує трьох місяців, з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Отже, зверніться до місцевого відділу реєстрації актів цивільного стану і вам там допоможуть скласти відповідну заяву та згоду дитини на зміну прізвища.

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram