Передача опіки над спільною дитиною на одного з батьків на час військового стану

Чи є наразі можливість передати повні права на дитину одному з батьків, що розірвали шлюб на час дії військового стану? По постанові суду при розлученні права на дитину збереглися у обох батьків. Наразі один з батьків проходить службу у ВСУ за контрактом.

23.09.2022 14:17 1978

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Якщо говорити в контексті правового визначення опіки над дитиною, то вона встановлюється, якщо батьки померли,
невідомі або визнані в судовому порядку безвісно відсутніми або померлими.

Напевно Ви маєте на увазі визначення місця проживання дитини з одним із батьків.

Розглядаючи питання про визначення місця проживання дитини, варто пам’ятати про те, що мати і батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Згідно зі статтею 160 Сімейного кодексу України, місце проживання малолітньої дитини визначається за згодою батьків, якщо дитина не досягла 10 років. Якщо ж дитині від 10 до 14 років, вона спільно з батьками бере участь у прийнятті рішення щодо свого місця проживання. В свою чергу, дитина, якій виповнилося 14 років та батьки якої проживають окремо, самостійно приймає рішення щодо місця свого проживання.

Визначити місце проживання дитини з одним із батьків можна в досудовому порядку та в судовому. 

Досудовий порядок:

- звернення до нотаріуса для укладання договору щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Предметом даного договору є визначення місця проживання та дії з виховання, навчання, догляду за дитиною. Тобто, в договорі зазначається з ким буде проживати дитина, який порядок її виховання та утримання.

- звернення до органу опіки та піклування. Цей варіант може бути застосовано, якщо між батьками є спір стосовно того, з ким із них буде проживати малолітня дитина. Для розв'язання цього питання один з батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини заяву про встановлення місця проживання та додаткові документи: копію паспорта; довідку з місця реєстрації (проживання); копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності); копію свідоцтва про народження дитини; довідку з місця навчання, виховання дитини; довідку про сплату аліментів (у разі наявності).

Судовий порядок:

Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви з необхідними документами Позивачем (особа, яка звертається до суду з позовною заявою, тобто той з батьків, хто бажає, щоб з ним залишилася проживати дитина) до Відповідача (той з батьків, хто проживатиме окремо від дитини). З метою позитивного для Позивача вирішення даного спору, в суді необхідно доводити наступні обставини: відповідальне ставлення до своїх батьківських обов’язків; стан здоров’я як батьків, так і дитини; матеріальне становище батьків; можливість забезпечення належних житлових умов; сімейний стан батьків; сталість соціальних зв‘язків дитини, її психологічний стан, місце навчання; інші обставини(шкідливі звички, графіки роботи, професія і т.д.).

Отже, у консультації зазначені усі законні варіанти визначення місця проживання дитини з однім із батьків. 

Який саме варіант буде Вам актуальним залежить від вашої мети, хто саме з батьків хоче взяти на себе ці обов’язки та позиції стосовно цього питання як матері, так і батька. 

Напишіть, будь ласка, на електронну пошту pravoizachita@gmail.com або в телеграм (0677377281), обговоримо це питання більше розгорнуто з врахуванням вашої конкретної ситуації. 

Якщо консультація була Вам корисною, будемо вдячні за відгук 

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку