Оформлення догляду на непрофесійній основі над невиліковно хворим

Добрий день. Звертаюсь з питання оформлення догляду на непрофесійній основі над свекром. Його діагноз - хвороба Паркінсона. (заключення додається). Стан: пересувається по квартирі самостійно, але з допомогою палички, можливі падіння, так як погано тримається на ногах, тремтіння рук, ніг, голови, тулуб зігнутий вперед. Самому себе обслуговувати важко, взутись, і одягнути окремий одяг не може. Лікувались і обстежувались в лікаря невропатолога, який записів в картці хворого не робив, всі записи робив в окремій картці, яку завів сам, копій з тої картки робити не дає. Виписав, за нашим проханням, заключення яке я додаю. З цим заключенням ми звернулись до сімейного лікаря, яка повідомила, що не може зробити довідки чи виписки, так як йому не має 80 років (1957 року народження) і він не є інвалідом (інвалідність не оформляли). Порадила самим звернутись до лікаря, який є головою лікарської комісії. На що цей лікар відповів, що мій свекор не має права на постійний догляд, бо йому немає 80 років і він не має інвалідності, незважаючи на невиліковну хворобу, яка прогресує.
Скажіть, будь ласка, чи маємо право ми отримати висновок, що людина потребує постійного стороннього догляду, якщо йому 65 років і не має групи інвалідності? Чи потрібно, можливо якісь додаткові обстеження пройти для підтвердження ступеня хвороби? І чи взагалі мали право нам відмовити і що в такому випадку потрібно робити далі? Як нам довести справу до кінця і оформити догляд?. На які нормативні документи спиратись? Якщо обов`язково оформляти інвалідність, то як довго це робиться і з чого починати? Дякую

17.02.2023 16:10 1859

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Зазначене Вами питання регулюється, зокрема,  наступними законодавчими та нормативними актами:

Закон України "Про соціальні послуги", постанова Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 859 "Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі", постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня 2019 року № 233 "Деякі питання державної допомоги окремим категоріям громадян", Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 09 березня 2021 року № 407, яким затверджено форму висновку про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі, та інструкцію щодо заповнення форми висновку.

Відповідно до зазначених норм законодавства, до осіб, які потребують постійного догляду, відносяться:

Особа з інвалідністю з дитинства;

Особа з інвалідністю І групи;

Особа, яка досягла 80-річного віку;

Особа з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду;

Громадяни похилого віку, які мають когнітивними порушення, та не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Відповідно до "Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі" (постанова КМУ №859), догляд може бути призначений за:

особами з інвалідністю I групи;

дітьми з інвалідністю;

громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

Отже, згідно із законодавством, призначення догляду за особою, яка досягла 80-річного віку, та  призначення догляду за громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями - це різіні статуси та підстави.

Тобто, у вашому випадку догляд за свекром може бути оформлений не у зв’язку з досягненням 80-річного віку, а у зв’язку з наявністю у людини похилого віку когнітивних порушень. 

До когнітивних порушень, які виникають при захворюваннях, відносяться:

органічні психічні розлади, розумова відсталість, порушення рухової активності (паралічі), соціальна дезадаптація, інвалідність І групи тощо, шизофренія, первазивні розлади розвитку, нейродегенеративні захворювання - хвороба Альцгеймера, Паркінсона, судинні захворювання головного мозку (інсульти, інфаркти мозку, церебральний атеросклероз), нейроінфекція, наслідки черепно-мозкової травми, новоутворення, метаболічні порушення та інтоксикації, аутоімунні захворювання, генетичні захворювання.

Таким чином, Ви маєте право отримати висновок про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі. (форма первинної облікової документації № 080-2/о).

Висновок надається закладами охорони здоров’я усіх рівнів надання медичної допомоги. Висновок заповнюється членами лікарської комісії на підставі форми первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого» (наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14 лютого 2012 року № 110). Висновок надається особі, яка потребує надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі відповідно до Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 859.

У висновку зазначаються: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце проживання. Окрім цього у висновку вказуються рекомендовані соціальні послуги: денного догляду, догляду вдома, паліативного догляду вдома, отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

Висновок підписується членами лікарської комісії, із проставленням дати видачі, після чого завіряється печаткою закладу охорони здоров’я. 

Після отримання цього висновку можна звертатися до управління соцзахисту для оформлення соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі.

Отже, Вам необхідно ще раз звернутися до невропатолога, обов’язково вимагати зробити запис в медичну карту свекра, при необхідності пройти додаткові обстеження. Якщо будуть направляти на стаціонарне лікування та обстеження, то відмовлятися не треба, а після закінчення перебування в стаціонарі отримати виписку з історії хвороби.  Тобто, наявність додаткових медичних висновків із зазначенням діагнозу та результатів обстеження не буде зайвим для вирішення вашого питання. 

Після звернутися до сімейного лікаря для підготовки документів (виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого) та направлення на комісію. Після чого комісія повинна надати Вам висновок про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі (форма 080-2/о). 

У разі, якщо будуть відмовляти, Ви можете звернутися до головного лікаря та голови лікарської комісії із заявою про надання офіційної письмової відповіді з посиланням на норми законодавства щодо причин відмови та вимогою про оформлення процедури та надання висновку. Заяву необхідно зареєструвати, щоб на вашому примірнику поставили відмітку про отримання. Також, у разі порушення ваших прав, Ви можете залишити скаргу, зателефонувавши на гарячу лінію МОЗ. 

Щодо оформлення інвалідності, то це не обов’язкова умова. Процедура з оформлення інвалідності схожа з отриманням висновку про наявність когнітивних порушень. Для цього також потрібно мати записи у медичній карті, обстеження, заключення лікаря. В цьому випадку лікар-невропатолог оформлює направлення на ЛКК, а потім на МСЕК за формою № 088/о. Перед цим він надає обхідний лист (це додаток до направлення на МСЕК), в якому усі необхідні лікарі зазначають про стан здоров’я. Після проходження лікарів та здачі аналізів, документи передаються на розгляд МСЕК. МСЕК проводить огляд протягом п'яти робочих днів з дня надходження направлення лікарсько-консультативної комісії та приймає рішення про наявність чи відсутність інвалідності. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram