Банк вимагає погасити кредит покійного чоловіка

Доброго дня.
Прийшов лист від Банку (файл прикладаю).
Зразу ж після смерті надала свідоцтво про смерть щоб зупинили проценти. Почала потрохи гасити борг (було майже 70тис) поки не почалась війна. Наразі прийшов замовний лист.
Підкажіть, будь-ласка, чи має право наразі банк вимагати погашення адже зараз війна?
Чи є якесь вирішення даного питання щоб зовсім уникнути взагалі цю сплату або хоча б відтермінувати?
Чи дійсно банк може подати до суду, тоді в цьому випадку як цей борг будуть з мене знімати?

Завчасно дякую.

16.05.2023 14:29 840

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Перш за все хочу відмітити, що стягувати заборгованість по кредиту та процентам за корисутвання кредитом під час воєнного стану не заборонено. Заборонено стягувати штрафні санкції та пеню, але Вашого випадку це не стосується.

Проте, слід мати на увазі, що банк може пред'являти вимоги по погашенню боргу тільку спадкоємцю, а не дружині, чи особі яка проживала разом з померлим. Тобто, якщо Ваш чоловік мав у приватній власності якесь майно, і Ви після його смерті отримали у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину, то тільки в цьому випадку банк може пред'являти вимоги по погашенню боргу.

Як свідчить, зміст отриманого Вами листа, банк немає інформації про отримання Вами спадщини. Слід мати на увазі, що кредитні організації всіляко намагаються провести стягнення заборгованості з родичів, не доводячи справу до суду, тому що в суді потребно довести, що Ви отримали спадщину і робити це змушений саме банк. Отримати цю інформацію доволі складно, тому банк буде до останнього використовувати інші важелі впливу, зокрема надіслання подібних листів. Крім того, при зверненні до суду банку потрібно довести, що вони не пропустили однорічний строк, передбачений ч. 3 ст. 1281 Цивільного кодексу України. Ваш чоловік помер в 2018 році, а вимогу банк надіслав лише в квітні 2023 року. Тобто при зверненні до суду банку потрібно довести, що вони дізнались про отримання Вами свідоцтво про право на спадщину не раніше квітня 2022 року. Цей факт довести доволі складно, тому стягнення заборгованості з Вас в судовому порядку не має судової перспективи і банк не буде застосовувати цей механізм.

Отже, якщо Ви отримували свідоцтво про право на спадщину за Вашим чоловіком, то можете на свій вибір або сплачувати заборгованість в міру можливостей або припинити погашення, через те, що банк не звернувся з вимогою до Вас протягом одного року з дати отримання такого свідоцтва. Якщо ж Ви спадщину за чоловіком не отримували, то вимога про погашення заборгованості з боку банку є незаконною і Ви можете її проігнорувати.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку