Оподаткування виграшу ФОП

Якщо підприємець виграв гроші в інтернеті , чи потрібно їх оподатковувати у квартальному звіті , чи тільки кошти ті що надійшли ?

04.07.2023 09:47 636

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
97 відгуків (97 +) (0 -)
Консультацій: 248
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

По-перше, слід мати на увазі, що в азартних іграх приймала участь саме фізична особа, а не фізична особа-підприємець. Дохід від виграшу в лотерею є доходом фізичної особи, а не доходом від підприємницької діяльності. Тобто в будь-якому разі такі суми не відображаються в квартальних звітах фізичної особи-підприємця.

По-друге, відповідно до пп. 170.6.1 п. 170.6 ст. 170 ПК України податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату). Тобто з Вашого виграшу вже повинні бути утримані податки в розмірі 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору. Отже, гроші як надійшли фізичний особі вже оподатковані і сама фізична особа не зобов'язана нічого додатково сплачувати. Формально існує обов'язок відображення суми виграшу в річній декларації про майно та доходу з відміткою, що податки з такого доходу сплачені, але, оскільки за результатми подання такої декларації не виникає податкового зобов'язання (вона подається інформативно), то в разі її неподання відповідальність у вигляді штрафних санкцій не наступає.

Якщо залишились питання, звертайтеся за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь інформація буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку