Оподаткування виграшу ФОП

Якщо підприємець виграв гроші в інтернеті , чи потрібно їх оподатковувати у квартальному звіті , чи тільки кошти ті що надійшли ?

04.07.2023 09:47 610

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

По-перше, слід мати на увазі, що в азартних іграх приймала участь саме фізична особа, а не фізична особа-підприємець. Дохід від виграшу в лотерею є доходом фізичної особи, а не доходом від підприємницької діяльності. Тобто в будь-якому разі такі суми не відображаються в квартальних звітах фізичної особи-підприємця.

По-друге, відповідно до пп. 170.6.1 п. 170.6 ст. 170 ПК України податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату). Тобто з Вашого виграшу вже повинні бути утримані податки в розмірі 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору. Отже, гроші як надійшли фізичний особі вже оподатковані і сама фізична особа не зобов'язана нічого додатково сплачувати. Формально існує обов'язок відображення суми виграшу в річній декларації про майно та доходу з відміткою, що податки з такого доходу сплачені, але, оскільки за результатми подання такої декларації не виникає податкового зобов'язання (вона подається інформативно), то в разі її неподання відповідальність у вигляді штрафних санкцій не наступає.

Якщо залишились питання, звертайтеся за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь інформація буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram