Троє дітей. Відстрочка від мобілізації.

Добрий день. Я проживаю в громадянському шлюбі з матір`ю двох неповнолітніх дітей. Також у мене від попереднього шлюбу є неповнолітня дитина(проживає разом з матір`ю). Я сплачую аліменти кожного місяця(неофіційно, просто перераховую кошти на картку).
Громадянська дружина через суд та виконавчу отримує аліменти на дітей.
Чи можливо буде отримати відстрочку від мобілізації в даній ситуації?
Чи потрібно узаконювати наші стосунки(одружуватись)? Прописуватись за однією адресою?
Які документи потрібно буде надати в тцк для отримання відстрочки?

02.02.2024 11:45 245

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
42 відгука (40 +) (2 -)
Консультацій: 190
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

Якщо біологічний батько сплачує аліменти, то вважається, що саме він утримує своїх дітей. У цій ситуації чоловік не буде визнаний тим, хто утримує трьох дітей і норма статті 268 СК України стосовно обов’язку мачухи та вітчима утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, не застосовуватиметься.

Отже, факт утримання першої Вашої дитини досить легко встановити: Вам потрібно добровільно сплачувати аліменти на її утримання. Для цього Ви можете звернутись до колишньої дружини та заключити відповідний договір про сплату аліментів, завірити цей договір нотаріально і надалі сплачувати у встановленому порядку.

Щодо дітей Вашої цивільної дружини – якщо їх біологічний батько сплачує аліменти, підстави вважати, що вони знаходяться на Вашому утриманні, на жаль, відсутні, навіть якщо Ви офіційно вступити до шлюбу. ТЦК в такому разі з великою ймовірністю відмовить у наданні відстрочки.

 Єдиний варіант коли відстрочка можлива – якщо у біологічного батька цих двох дітей буде заборгованість по аліментам. В цьому разі, за умови того, що Ви одружитесь на Вашій цивільній дружині та матимете спільне проживання з нею та дітьми – можете мати відстрочку від мобілізації. Для цього зберіть наступні документи:

- Свідоцтва про народження двох дітей

- Квитанції про виплату аліментів Вашій першій дитині

- Свідоцтво про шлюб з Вашою другою дружиною (після укладення шлюбу)

- Довідки з Дії про спільне місце проживання. Оскільки Ви можете змінити місце проживання тільки через ТЦК – треба змінити місце проживання Вашої майбутньої дитини та її дітей.

- Довідка з виконавчої служби про наявність заборгованості у біологічного батька двох дітей по аліментам.

Якщо зберете цей список – можете звернутись до суду с заявою про встановлення факту перебування фізичної особи на Вашому утриманні щодо двох дітей. Така справа розглядатиметься в порядку окремого провадження. Після задоволення судом Вашої заяви - можете з цим рішенням суду, а також з аліментним договором щодо Вашої дитини від першого шлюбу та квитанціями про виплату аліментів звернутись до ТЦК для оформлення відстрочки від мобілізації.

 

Якщо подобається, тисни кнопку