Троє дітей. Відстрочка від мобілізації.

Добрий день. Я проживаю в громадянському шлюбі з матір`ю двох неповнолітніх дітей. Також у мене від попереднього шлюбу є неповнолітня дитина(проживає разом з матір`ю). Я сплачую аліменти кожного місяця(неофіційно, просто перераховую кошти на картку).
Громадянська дружина через суд та виконавчу отримує аліменти на дітей.
Чи можливо буде отримати відстрочку від мобілізації в даній ситуації?
Чи потрібно узаконювати наші стосунки(одружуватись)? Прописуватись за однією адресою?
Які документи потрібно буде надати в тцк для отримання відстрочки?

02.02.2024 11:45 236

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 178
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

Якщо біологічний батько сплачує аліменти, то вважається, що саме він утримує своїх дітей. У цій ситуації чоловік не буде визнаний тим, хто утримує трьох дітей і норма статті 268 СК України стосовно обов’язку мачухи та вітчима утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, не застосовуватиметься.

Отже, факт утримання першої Вашої дитини досить легко встановити: Вам потрібно добровільно сплачувати аліменти на її утримання. Для цього Ви можете звернутись до колишньої дружини та заключити відповідний договір про сплату аліментів, завірити цей договір нотаріально і надалі сплачувати у встановленому порядку.

Щодо дітей Вашої цивільної дружини – якщо їх біологічний батько сплачує аліменти, підстави вважати, що вони знаходяться на Вашому утриманні, на жаль, відсутні, навіть якщо Ви офіційно вступити до шлюбу. ТЦК в такому разі з великою ймовірністю відмовить у наданні відстрочки.

 Єдиний варіант коли відстрочка можлива – якщо у біологічного батька цих двох дітей буде заборгованість по аліментам. В цьому разі, за умови того, що Ви одружитесь на Вашій цивільній дружині та матимете спільне проживання з нею та дітьми – можете мати відстрочку від мобілізації. Для цього зберіть наступні документи:

- Свідоцтва про народження двох дітей

- Квитанції про виплату аліментів Вашій першій дитині

- Свідоцтво про шлюб з Вашою другою дружиною (після укладення шлюбу)

- Довідки з Дії про спільне місце проживання. Оскільки Ви можете змінити місце проживання тільки через ТЦК – треба змінити місце проживання Вашої майбутньої дитини та її дітей.

- Довідка з виконавчої служби про наявність заборгованості у біологічного батька двох дітей по аліментам.

Якщо зберете цей список – можете звернутись до суду с заявою про встановлення факту перебування фізичної особи на Вашому утриманні щодо двох дітей. Така справа розглядатиметься в порядку окремого провадження. Після задоволення судом Вашої заяви - можете з цим рішенням суду, а також з аліментним договором щодо Вашої дитини від першого шлюбу та квитанціями про виплату аліментів звернутись до ТЦК для оформлення відстрочки від мобілізації.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram