Чи тотожна інформація про відсутність людини у розшуку у витягу про несудимість = відсутності людини у розшуку в Оберіг?

У повному витягу про несудимість вказано, що людина до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку НЕ перебуває. Чи може при цьому людина бути у розшуку по Оберігу?
21.05.2024 22:37 414

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
165 відгуків (164 +) (1 -)
Консультацій: 880

Вітаю!

ТАК, МОЖЕ.

Витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» - це сервіс з видачі довідок про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України.

ЯКЩО ПРОСТІШЕ - В НЬОГО ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОСОБУ ПОТРАПЛЯЄ ПІСЛЯ ВІДКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ.

"УХИЛЯНТІВ", ЯК ПРАВИЛО, РОЗШУКУЮТЬ ЗА АДМІНІСТРАТИВНУ ПОРУШЕННЯ.

Національна поліція за зверненням ТЦК здійснює адміністративне затримання та доставлення осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

ЦЯ ІНФОРМАЦІЯ НАКОПИЧУЄТЬСЯ ЗОВСІМ В ІНШІЙ БАЗІ МВС - АРМОР.

АРМОР – розшифровується, як Автоматизоване Робоче Місце Оперативного Робітника. Це інтегрована інформаційно-пошукова система Міністерства внутрішніх справ України, прийнята за базову у всіх обласних МВСУ з 2002 року. Автоматизовані робочі місця встановлені у міських районних відділах, Функції системи: пошукові, облікові, довідкові, прогнозуючі.

Це внутрішня база поліції,в якій містяться дані про людей які в них адміністративні відповідальності або кримінальні. І, в принципі, вони бачать по людині, по її документах, до чого вона притягувалася, різні адміністративні правопорушення, кримінальні, а також розшук. Плюс зараз в базі АРМОР є відміточка, що людина ухилянт. Тобто, з приводу ТЦК. Але, по суті, це і є так звана база ухилянтів, в яку ТЦК подають в поліцію про розшук.

ТЦК дійсно може просити поліцію затримати особу, яка не зʼявилася за повісткою. Це передбачає п. 56 Порядку організації та ведення військового обліку, затвердженого постановою Кабміну №1487.

Звичайні люди зайти і перевірити себе в базі АРМОР не можуть. Тому що це поліцейська база.

Реєстр «Оберіг» - це проєкт Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів, електронна база даних для зберігання інформації, потрібна для ведення військового обліку.

Завдяки централізованій базі даних "Оберіг" державні органи можуть оперативно виявляти військовозобов'язаних, які не з'явилися за повісткою до ТЦК або ухиляються від мобілізації іншим чином.

У ТЦК є своя закрита база розшуку, тому в офіційній базі розшуку МВС дані про розшук людини не відображаються (в АРМОР інформація є).

Це в жодному разі не розшук згідно з кримінально-процесуальним законом… Це розшук виключно з метою доправлення громадян до ТЦК, і людина не може перевірити наявність цього розшуку. Тому що таких даних, як статус цього розшуку, чи перебуває людина в розшуку, чи ні, жодна база і додаток Оберіг не надасть.

Для ознайомлення:

https://apostrophe.ua/ua/article/society/2024-05-21/rezerv-minus-pochemu-massa-ukraintsev-mgnovenno-okazalas-v-rozyiske-ttsk/58176

Якщо подобається, тисни кнопку