Чи можна не виконувати рішення ОСББ без наслідків

Добрий день. Я є власник двох квартир в багатоквартирному будинку- але не проживаю , там немає ремонту. 
В зв`язку із відключеннями світла ОСББ ініціює питання щодо встановлення альтернативних джерел живлення для роботи ліфтів і водопостачання. Згідно всіх розрахунків- там потрібно робити значні одноразові внески- мені за 2 квартири десь 15 000 грн. 
Питання ще на етапі голосування. Я голосую проти - адже не маю зайвих грошей. 
Отже, якщо більшість мешканців проголосує ЗА і рішення буде прийнято- чи є якісь законні підстави не виконувати  це рішення. Дякую. 

18.08.2024 11:56 110

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
797 відгуків (796 +) (1 -)
Консультацій: 2035
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Вітаю.

Обов'язки співвласників багатоквартирного будинку зазначені в статті 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". 

Так, співвласники зобов’язані:
1) забезпечувати належне утримання і технічний стан спільного майна будинку;
2) 
забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку;
3) використовувати спільне майно багатоквартирного будинку за призначенням;
4) додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм;
5) виконувати рішення зборів співвласників;
6) забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин;
7) відшкодовувати збитки, завдані майну інших співвласників та спільному майну будинку;
8) додержуватися чистоти в місцях загального користування і тиші;
9) забезпечувати поточний огляд і періодичне обстеження будинку протягом усього життєвого циклу будинку та нести відповідальність за неналежну експлуатацію;
10) своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Серед цих пунктів немає такого, який би прямо зобов'язував співвласника сплачувати кошти на додаткові витрати для придбання альтернативних джерел живлення ліфтів та водопостачання, так як формально ліфти та водяні насоси можуть (і повинні) працювати і без таких альтернативних джерел.

В той же час звертаю увагу на пункт 5: співвласники зобов’язані виконувати рішення зборів співвласників. Саме на цей пункт буде посилатися керівництво вашого ОСББ, якщо на загальних зборах проголосують за внесення додаткової оплати на альтернативні джерела електроенергії.

Але чи мають вони право вносити таке питання на голосування?

Згідно частини 2 статті 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", до повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про:
1) розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку;
2) визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем;
3) обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням;
4) визначення повноважень управителя щодо управління будинком;
5) проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації спільного майна багатоквартирного будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт;
6) визначення дати та місця проведення наступних зборів співвласників;
7) визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком;
8) відключення будинку від мереж централізованого постачання комунальних послуг у порядку, встановленому законом, і визначення системи подальшого забезпечення будинку комунальними послугами;
9) вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги (укладення індивідуального та/або колективного договору про надання комунальної послуги).

Отже, формально правління ОСББ може винести дане питання на розгляд занальних зборів.

Згідно частини 13 статті 10, рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Якщо так дійсно станеться, то вам прийдеться або сплатити додактову суму коштів на альтернативні джерела електроенрергії, або захищати свої права в суді. 

Згідно статті 15 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", співвласник зобов’язаний виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень. Тобто в суді потрібно буде довести, що рішення про внесення коштів на альтернативні джерела електроенрергії - перевищують повноваження керівництва ОСББ. В даному випадку не можна спрогнозувати на 100%, чию точку зору підтримає суд.

Окрім цього, рішення загальних зборів можна буде оскаржити і з формальних мотивів - наприклад, недотримання вимог закону щодо своєчасного оповіщення всіх співвласників. В цьому разі суд 100% скасує рішення загальних зборів. Але ж це не завадить керівництву винесети зазначене питання на повторне голосування, з урахуванням всіх допущених помилок. 

Тому щоб не доводилось захищати свої права в суді - проводьте роз'яснювальну роботу зі своїми сусідами, відмовляйте їх голосувати за вказане питання.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку