Чи може зараз комунальне підприємство подавати в суд?

Добрий день. Через те що у квартирі не було лічильника на гарячу воду були величезні нарахування. Зараз вже є лічильник і кожного місяця я сплачую по трохи борг. Прийшов лист-попередження про можливе нарахування штрафу і подання в суд. Чи можуть зараз дані підприємства подавати в суд і стягувати штрафи?

20.01.2023 16:36 588

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня.

В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Але, право на судовий захист гарантоване Конституцією України і не може бути припинене навіть в умовах воєнного часу (ст.ст.55, 64 Конституції України).

Отже суди працюють, як і працювали, з незначними змінами у порядку роботи, чи строках розгляду справ.

Оскільки система правосуддя діє, то кожен, в тому числі і комунальне підприємство має право звертатись за захистом своїх прав до суду.

ПРОТЕ, комунальним підприємствам заборонено нарахування та стягнення будь-яких штрафів, а також припинення надання послуг за неоплату.

Тому, комунальне підприємство може звернутись до суду, але НЕ має права нарахувати та вимагати з Вас стягнення штрафів та пені за заборгованість, а також не має права припинити надання послуг за неоплату.

Положення щодо повноважень судів.

Відповідно до положень частини 1 статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» у період дії воєнного стану повноваження судів не можуть бути припинені.

Відповідно до статті 12-2 цього ж Закону в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України. Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

Згідно частини 1 статті 26 Закону правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України.

Положення щодо штрафних санкцій.

Згідно до Постанови Кабміну № 206 від 05.03.2022 року «Про деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» в умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні»,

Кабінет Міністрів України постановляє:

  1. Установити, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

- нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;

- припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Отже, з огляду на зазначене надісланий Вам лист-попередження про можливе нарахування штрафу не відповідає нормам законодавства, а тому є неправомірним і носить виключно маніпулятивний характер.

Всього Вам найкращого!

В разі необхідності звертайтесь.

Контакти виконавця: вайбер: 098-777-4076; телеграм: @Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram