Спадщина

Мене було повідомлено про те, що мене включено до заповіту ще при житті спадкодавця. Зараз він помер. Я знаю, що при подачі заяви про вступ у спадщину, потрібні такі документи, як свідоцтво про смерть спадкодавця, довідка про останнє місце проживання, заповіт і т.д. що робити, якщо я не родич спадкодавця і в мене немає цих документів? Як мені подати заяву?
22.09.2024 11:53 72

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 1 рік
62 відгука (59 +) (3 -)
Консультацій: 287
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ст. 1269 ЦКУ,Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто

Відповідно до п. 1.3.-1.4. Порядку вчинення нотаріальних дій №296-5 від 22.02.2012 р.,

Факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребовування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

1.4. У разі неможливості пред’явлення спадкоємцями свідоцтва про смерть спадкодавця або відсутності інформації в реєстрі нотаріус повинен витребувати від органу державної реєстрації актів цивільного стану копію актового запису про смерть спадкодавця або повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть.

При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

Таким чином, Ви не зобов'язані надавати ці документи, якщо у Вас їх нема на руках, а нотаріус має змогу перевірити їх та витребувати з відповідних реєстрів. Вам необхідно просто подати заяву до нотаріуса.

Якщо подобається, тисни кнопку