Виконавчий напис нотаріуса щодо стягнення заборгованності за кредитом

Десь почув що напис натаріуса може не брати до уваги термін позовного сроку по кредиту чи іншим борговим забовьязанням. Читав що малим фінансовим компаніям  неможна зветатись до такого методу повернення боргу. Також мене цікавить положення при якому частний нотаріус зобов"язаний перед написом повідомити про свої наміри про напис боржника та тільки по цьому може оформити напис.

05.05.2020 23:26 2374

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1901
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

1. Що стосується строків давності вчинення нотаріусом виконавчого напису. 

Згідно до статті 88 Закону України "Про нотаріат" , Нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Відповідно до п. 3 Глави 16 Наказу Міністерства юстіції України "Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України", Нотаріус вчиняє виконавчі написи:

якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем;

за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

Статею 257 Цивільного кодексу України передбачено загальна позовна давність, яка  встановлюється тривалістю у три роки.

Разом з тим, статею 258 Цивільного кодексу України також передбачена спеціальна позовна давність для вимог щодо окремих видів зобов`язань ( строк в 1рік наприклад щодо стягнення неустойки (штрафу, пені); проро спростування недостовірної інформації, поміщеної у засобах масової інформації).

Для відносин щодо стягнення заборгованності за кредитними зобов`язання застосовується загальний строк позовної давності, тобто 3 роки.

Таким чином, нотаріус вчиняє виконавчі записи щодо стягнення заборгованності за кредитними зобов`язаннями, якщо з дня виникнення права вимоги у кредитора минуло НЕ більше трьох років.

Законом не передбачено для фінансових установ додаткові умови звернення до нотаріуса щодо вчинення останнім виконавчого напису, тобто законодавство передбачає загальні правила для всіх кредиторів ( банків, фінансових груп, спілок тощо), без виключення.

2. Що стосується зобов`язання нотаріуса повідомити боржника про вчинення виконавчого напису.

Згідно до Постанови Кабінету міністрів України від 29 червня 1999 р. № 1172 " Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів", Стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими договорами: 

1. Нотаріально посвідчені договори, що передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно (крім випадку, передбаченого пунктом 1-1 цього переліку).

Для одержання виконавчого напису подаються:

а) оригінал нотаріально посвідченого договору (договорів);

б) документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов`язання.

1-1. Іпотечні договори, що передбачають право звернення стягнення на предмет іпотеки у разі прострочення платежів за основним зобов’язанням до закінчення строку виконання основного зобов’язання.

Для одержання виконавчого напису подаються:

а) оригінал нотаріально посвідченого іпотечного договору;

б) оригінал чи належним чином засвідчена копія договору, що встановлює основне зобов’язання;

в) засвідчена стягувачем копія письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов’язання, що була надіслана боржнику та майновому поручителю (в разі його наявності), з відміткою стягувача про непогашення заборгованості;

г) оригінали розрахункового документа про надання послуг поштового зв’язку та опису вкладення, що підтверджують надіслання боржнику письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов’язання;

ґ) довідка фінансової установи про ненадходження платежу.

Тобто, для вчинення нотаріусом виконавчого напису,  що випливають із кредитних зобов`язаннь та передбачають право звернення стягнення на предмет іпотеки, законом встановлений обов`язок щодо надіслання боржнику, майновому поручителю письмову вимогу про усунення порушення виконання зобов`язання. 

Таким чином, законодавством не встановлений обов`язок нотаріуса щодо надіслання боржнику окремого повідомлення про вчинення нотаріального напису.  Проте, передбачений обов`язок для стягувача (кредитора) надати нотаріусу письмове повідомлення про усунення виконання зобов`язання та оригінал документа з поштового зв`язку та опису владення на підтвердження надіслання такого повідомлення боржнику та майновому поручителю, без яких нотаріус не має право вчиняти виконавчий напис.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання або уточнення, можете надіслати за e-mail marina.bekalo@gmail.com або напишить в коментарях до цієї консультації, я обовязково надам відповіді. 

З повагою,

Адвокат Бекало М.І.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram